O zvířata domácí, která mají svého majitele, by mělo být s ohledem na počasí vhodně postaráno. „Letos ještě neeviduji žádný případ přehřátého zvířete, je ale třeba na to dávat pozor. Nejvíce náchylná jsou zvířata s krátkými čumáky. Obecně by všem zvířatům měl být zajištěn stejný komfort jako lidem," uvedla veterinářka Marcela Matzkeová.

Pomoc zvířatům volně žijícím pak může zajistit každý. Horké počasí a absence zdroje vody může způsobit vyšší úmrtnost ptactva i savců. Tomu se dá ale velmi snadno zabránit. Stačí na zahradu, římsu nebo i jen okenní parapet umístit nízkou misku či podkvětník s vodou.

Zvířata žijící v okolí, jako jsou například vrabci, kosi, drozdi, kuny, ježci nebo veverky, se pak přijdou napít nebo osvěžit koupelí.

„Tato pomoc je zvlášť v letních měsících, kdy vysychají vodní zdroje, zvířaty velmi vítaná. Vhodné je vodu pravidelně doplňovat a čistit a hlavně zvolit odpovídající nádobu, ve které se zvířata nemohou utopit," doplnila veterinářka Matzkeová.

Ptáčata, která ještě neumějí létat, v důsledku veder často vyskakují z hnízd. V takovém případě je vždy nutné volat odbornou pomoc.