Do Povrlů na Ústecku jich zamířilo 20, devět do Roudnice nad Labem a dalších 20 přibude do Ústí nad Labem, kde už od pondělí působí 100 jejich kolegů.

Informovala o tom Jana Růžičková z generálního štábu Armády ČR. Celkem tak v Ústeckém kraji bude působit 219 členů armády z Liberce, Pardubic a Rakovníka.

„Dalších 20 vojáků ze 14. brigády logistické podpory z Pardubic zamířilo do obce Povrly a devět vojáků ze 152. ženijního praporu z Rakovníka do Roudnice nad Labem. Ke stovce vojáků v Ústí nad Labem se přidá v úterý dalších 20," uvedla Růžičková.

Naopak z Ústeckého kraje vyjelo na pomoc do Kralup nad Vltavou a Chvatěrub 30 vojáků ze žatecké posádky.

Liberečtí chemici pomáhali v pondělí ve Štětí na Litoměřicku.

„Pomáhali jsme při vyklízení obytných budov, tyto prostory jsme dezinfikovali, čistili jsme příjezdové cesty a odčerpávali vodu," popsal činnost jednotky její velitel David Izing.

Používali také speciální rozstřikovací automobil, který slouží například k dekontaminaci bojové techniky, budov nebo osob, lze při odstraňování následků povodní využít k mytí vozovek, k přečerpávání vody nebo i čištění a dezinfekci obytných ploch.

„S prací vojáků jsme spokojeni, udělali na nás dobrý dojem. Je vidět, že budou velkým přínosem, díky nim jde odklízení rychle," řekl starosta Štětí Tomáš Ryšánek.

V Ústí nad Labem od pondělí působí 100 vojáků, uklízeli zatím především na Střekově. Dalších 25 pomáhá v Lovosicích a 45 v Děčíně. Už v sobotu zamířilo 50 vojáků do Litoměřic.