Teď si za to vysloužila Křesadlo, cenu pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci. Nominovali ji na ni hned dva Ústečané, Josef Kočí a také Marcela Chadžijská.

„O té druhé nominaci jsem ani nevěděla,“ podivovala se oceněná dobrovolnice. „Samozřejmě z obou mám radost, stejně jako i z toho, že mě porota vybrala. I když kvůli cenám tu práci určitě nedělám,“ uvedla Karla Pabiánová.

V devadesátých letech začala podnikat a měla prý dost volného času, tak hledala, jak ho smysluplně využít. To a také vážná nemoc manžela její kamarádky ji přivedly před deseti lety právě k dobrovolnictví. „Nejdříve jsem docházela do ryjické léčebny dlouhodobě nemocných, dobětického domova pro seniory a nakonec jsem zakotvila v ústecké nemocnici, na protetice. Střídá se nás tu několik dobrovolníků, pacientům děláme společnost a vymýšlíme různé aktivity, abychom jim zpříjemnili nemocniční pobyt. Oni jsou rádi a z toho máme radost zase my. Baví mě to i naplňuje, jinak bych to nedělala,“ řekla žena. Dodala, že celkem v nemocnici působí 25 dobrovolníků, vedle protetiky také na odělení ošetřovatelských lůžek, rehabilitaci, ARO, kožním a psychiatrii.

„Aktivním a iniciativním přístupem, vlídností a trpělivostí k potřebám pacientů je vzorem pro ostatní, hlavně nové dobrovolníky. Její přínos pro dobrovolnickou činnost je ojedinělý a nezastupitelný,“ odůvodnil mimo jiné nominaci Karly Pabiánové na udělení ceny za minulý rok Josef Kočí.

„Stále se soukromě vzdělává, aby více rozuměla lidem. Znám ji už dlouho a mohu říci, že ona je tím nejlepším příkladem, jak práce pro druhé kultivuje i vlastní osobnost. Tím, že pomáhá jiným, pomáhá vlastně také sobě,“ řekla Marcela Chadžijská.

„To je pravda, dříve jsem třeba neuměla mluvit, tak maximálně v holých větách a teď mi pusa jede pěkně,“ smála se Karla Pabiánová.

Křesadlo 2011 převezme spolu s dalšími pěti jednotlivci a jedním týmem 15. března v Činoherním studiu. Akci organizuje ústecké Dobrovolnické centrum, letos ji pořádá už podesáté.

„Prestižní cena je udělována pravidelně jedenkrát ročně dobrovolníkům, kteří se významným způsobem účastní dobrovolnických aktivit v Ústeckém kraji,“ poznamenala k tomu ředitelka centra Lenka Černá.