Dobrovolníkům z Ústeckého kraje se tady už po čtrnácté předávala cena Křesadlo 2015 – „cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci."

Nezištná pomoc nemocné kamarádce

Mezi šesticí oceněných byli také Sandra Tomášková a Rudolf Pokorný. Mladý pár z Ústí získal Křesadlo za to, že se nezištně a ochotně staral o svou těžce nemocnou kamarádku až do konce jejího života.

„Nejlepší kamarádka mojí přítelkyně asi rok a půl bojovala s rakovinou s tím, že v posledním období jí lékaři řekli, že už pro ni nemohou nic udělat. Nastala situace, kdy jí musel někdo pomoci. Neměla dobré vztahy v rodině, a tam, kde dobré vztahy ještě měla, tak zase neměli možnost se o ni postarat. Vzali jsme si ji k sobě domů. Poskytovali jsme ji standardní péči a zprostředkovávali jí i kontakty s přáteli," popsal Rudolf Pokorný.

Po deseti dnech bohužel jejich kamarádka boj s rakovinou prohrála. „Umřela nám u nás doma v náručí," podotkl Pokorný.

Z ocenění měli oba partneři radost, i když malinko rozpačitou. „Je nám trochu smutno, že dostáváme ocenění za něco, co by mělo být zcela normální," shodli se partneři.

Neodmyslitelná součást Ústeckého kraje

Záštitu nad slavnostním ceremoniálem převzala Taťána Fischerová. „Dnešní společnost se stále žene za ziskem a soutěživostí. Je hezké, že je tu ještě někdo, kdo za pomoc druhým nic nechce," podotkla Fischerová.

Podle ředitelky Dobrovolnického centra Ústí Lenky Černé je dobrovolnictví už neodmyslitelnou součástí Ústeckého kraje. „Čím dál více nás oslovuje město Ústí a též sportovci, abychom se zapojovali do jejich akcí. Začíná být i prestiží, aby se dobrovolníci na veřejné aktivitě podíleli," uvedla Černá.

Ocenění Křesadlo 2015 Šárka Hauptvogelová (*1974) a Magdalena Slavíková (*1972, obě Ústí) – jezdí do Hospice sv. Štěpána v Litoměřicích starat se o vážně nemocné pacienty
Martin Karpíšek (*1968, Teplice) – už 11 let je dobrovolníkem v mateřském centru Větrník
Vladimír Růžička (*1962, Ústí) – 10 let připravuje běžecké závody pro malé i velké nadšence
Alena Fritschová (*1936, Louny) – je dobrovolnicí a členkou klubu „Pomoc bližnému svému"
Štěpánka Zimová (*1981, Teplice) – je dobrovolnicí do Dětského domova v Tuchlově
Sandra Tomášková (*1991) 
a Rudolf Pokorný (*1989, oba Ústí) – starali se o svou těžce nemocnou kamarádku