V prosinci 2019 budou Dopravnímu podniku města Ústí nad Labem dodány nové nízkopodlažní nízkoemisní autobusy s pohonem na CNG Iveco Urbanway délky 12 metrů, které posílí jeho vozový park. S jejich nasazením do provozu se počítá počátkem příštího roku.

"Jedná se o dvounápravové, třídveřové, nízkopodlažní autobusy s pohonem na CNG, určené pro městskou hromadnou dopravu, s obsaditelností až 84 osob. Garantovaná životnost autobusu je minimálně 10 let v městském provozu. Autobusy jsou vybaveny takzvaným kneelingem, umožňujícím snazší nástup a výstup cestujících. Dále jsou vybaveny kamerovým systémem, který umožňuje řidiči pohodlné sledování prostor u všech dveří, nebo poptávkovým systémem otevírání dveří.

Nové trolejbusy jedou do Ústí nad Labem
Nové trolejbusy jedou do Ústí nad Labem

Nechybí celovozová klimatizace a novinkou jsou také USB nabíječky. Cena jednoho dodaného autobusu je 7,35 milionu korun Kč bez DPH,“ uvedl Jakub Kolář, provozně – technický náměstek výkonného ředitele společnosti. "Vozidla mají motor splňující normu EURO 6 a k pohonu používají stlačený zemní plyn, jsou tak šetrná k životnímu prostředí a obyvatelům našeho města,“ uvedl Libor Turek, výkonný ředitel společnosti.

Před uvedením do provozu budou autobusy dovybaveny povinným označením, doplněny palubními počítači a novým odbavovacím systémem. "Plánujeme i slavnostní představení nových autobusů pro občany města, a to začátkem roku 2020,“ uvedla mluvčí podniku Jana Dvořáková.

Autobusová doprava Ústeckého kraje. Ilustrační foto
Ústecký kraj chce mít autobusy poháněné vodíkem. Odborníci zkoumají možnosti