Oba jsou úspěšní ve své profesi, Eliška Lüftnerová zpívá francouzské šansony, Petr Bartůněk závodně plave a republikové tituly už nepočítá. Náhodou jsem je potkal v jedné malé kavárně a rozhovor se překvapivě stočil na sportovní aktivity krásné slečny.

PŘÍBĚH JAKO Z ČERVENÉ KNIHOVNY

Petr se do dalšího dílu televizní soutěže Tvoje tvář má známý hlas v žádném případě nechystá, prý zůstane raději v bazénu, ale výrazným způsobem ovlivnil sportovní sny mladé zpěvačky. Začal ji trénovat a představte si, že Eliška hned na prvních republikových závodech vyplavala dva tituly v kategorii masters.

„Ono to možná bude vypadat jako příběh z červené knihovny, ale nás skutečně spojila televizní soutěž, kde jsem před několika lety vystupovala," začíná vyprávění Eliška.

V záplavě pozitivních zpráv na počítači prý objevila i Petrovo vyznání.

„Bylo tak trochu jiné, než ty ostatní, upřímnější a nesmírně čisté. Vůbec jsem ho neznala a překvapil mě jeho zájem o šanson. Potom jsem si někde přečetla, že je to úspěšný sportovec a pochází z Teplic. Později mi psal do Anglie, kde jsem krátce pobývala, dokonce i z mistrovství Evropy v Izraeli. Jeho sloh je skutečně zvláštní a koresponduje s jeho duší. Po mém návratu z Londýna jsme se setkali tady v Ústí," tvrdí Eliška a předává slovo na druhou stranu stolu.

„Naše první setkání bylo na parkovišti a bylo zvláštní, jako ostatně všechno kolem nás dvou. Přes stravu a organizovaný pohyb jsme se dostali ke sportu," vypráví Petr.

TRIATLONOVÁ PREMIÉRA ŠOKOVALA

Elišce se vždycky líbily triatlony, tak se od jara společně připravovali na Mosazného muže do Povrlů. „Týden před startem onemocněla. Přesunuli jsme proto společnou triatlonovou premiéru do Jablonce a tam mě skutečně šokovala. Nejenže byla celkově pátá mezi ženami, ale v plavání byla jedním slovem vynikající," pokračuje plavec.

Eliška byla na plavecké trati dlouhé 500 metrů druhá z žen. „Doporučil jsem jí, aby se na tento druh sportu zaměřila. Cílem nesmírné dřiny bylo mistrovství republiky v kategorii masters. O plavání něco vím, v bazénu jsem strávil sedmnáct let a Eliška je nesmírně umíněná, houževnatá a pracovitá. Už z tréninků jsem věděl, že může útočit na rekordní časy," vysvětluje s lehkým úsměvem Petr.

Šampionát se konal v České Lípě ve dnech 12 .- 13. listopadu a týden před odjezdem opět Eliška lehce onemocněla. Léky sice zabraly, ale zkušený trenér raději zrušil start na nejdelší trati 200 metrů prsa a psychologickou masáž zaměřil na padesátku a stovku. Eliška získala oficiální plaveckou registraci, stala se členkou Ústecké akademie plaveckých sportů a po pěti měsících byla připravena na velký závod.

Ve své věkové kategorii vyhrála republikový titul na 50 a 100 m prsa, rekord z roku 2003 se chvěl v základech. „Kdyby byla zcela zdravá, tak ho tam dala," tvrdí Bartůněk. Všichni ji znají jako skvělou zpěvačku, ale tahle slečna dokáže mnohem víc. Třeba se jednou oba setkají na vyhlášení sportovce roku. Držte jim palce!