Nevolnost, nechutenství, únava, zvracení, zežloutnutí kůže i očního bělma. Pokud na svých dětech nebo na sobě pozorujete všechny tyto příznaky, pak jste se zřejmě stali další obětí nemoci špinavých rukou v Ústí. Žloutenka typu A se šíří krajským městem jako tornádo.

VEDE MOJŽÍŘ A KRÁSNÉ BŘEZNO

„Onemocnění dosáhlo nezpochybnitelné hranice epidemie, pro kterou stačí tři související případy,“ říká Josef Trmal z Krajské hygienické stanice (KHS) v Ústí. Nakažených je k dnešnímu dni více než 160. Převážně pocházejí ze sociálně slabé vrstvy obyvatelstva, zejména Mojžíře a Krásného Března. Infekce se dostala i do některých tamějších škol a školek.

Děti mívají horečku a častěji zvrací. Projevem onemocnění je tmavá moč připomínající černé pivo, zatímco stolice je světlá až šedobílá. Hygienici začali očkovat stovky osob. Očkovací vakcíny platí ministerstvo zdravotnictví.

„Přijatá opatření ve školách fungují. Obecně se vyděluje zvláštní WC pro třídy, kde se žloutenka vyskytla, pátráme také po souvislostech jednotlivých případů a nakažení chodí ke svým lékařům na vyšetření krve,“ popisuje Trmal.

VAKCÍNA. Proti žloutence se můžete na hygieně očkovat. Ilustrační foto.
Pozor v MHD! V Ústí řádí žloutenka

Mezi nemocnými je i jeden z úředníků neštěmické radnice. Úřad proto nechal zhruba dvacítku zaměstnanců na své náklady očkovat. Nakažený muž nechodí do práce.

„Je hospitalizovaný, nevíme, kde se mohl nakazit. Často se pohybuje v terénu. Bohužel se na našem úřadě setkáváme u přepážek s klientelou, která nemá základní hygienické návyky,“ podotýká starostka Neštěmic Yveta Tomková.

Lidé podle ní nemusí mít žádný strach. „Úřad dál funguje, žádná karanténa není, občané se nemusejí vůbec ničeho bát,“ uklidňuje situaci Tomková, která se taktéž nechala proti hepatitidě typu A očkovat.

Nejdůležitější prevencí je hlavně očkování. Ilustrační foto.
Ústecký kraj má nejvíce lidí nakažených žloutenkou typu C

Na prevenci myslí i místostarosta centrálního obvodu Karel Karika. Ten přijal kvůli nemoci hygienická opatření související s blížícími se volbami.

GEL KVŮLI VOLBÁM

„Před několika dny, když jsem zjistil, že narůstá počet nakažených, jsem nařídil nákup hygienických ubrousků a gelů na ruce. Budou k dispozici ve všech našich 39 místnostech jak pro občany, tak pro komisaře,“ říká Karika s tím, že hygienické ubrousky používají úředníci na městě už dlouhá léta.

„Každý je má ve své kanceláři,“ doplnil Karika. Podle Trmala za epidemií stojí i skutečnost, že Ústečané stále neberou vážně jeden důležitý faktor.

„Jde o mytí rukou. Žloutenka nelétá vzduchem jako chřipka, nepřenáší ji žádní komáří ani klíšťata. Je to zkrátka o standardu osobní hygieny,“ míní Trmal.

Žloutenka typu A, tzv. nemoc špinavých rukou, je infekční přenosné onemocnění, které způsobuje virus napadající lidská játra. „Poté, co virus pronikne do organismu, vznikne zánět jater. Inkubační doba žloutenky je 14 až 50 dnů,“ uvedla Eva Poláčková z teplické KHS.

Ilustrační foto.
Ve středu pozor: Řada lékařů zavře na protest svou ordinaci