„Především mladí lidé si stěžují na kulturní program velkoměsta. Chtějí se bavit. Multifunkční kino ve Foru je drahé, o akcích v klubech není přehled. Výjimkou je snad jen muzeum, které se snaží," konstatoval prošedivělý muž. „Ono to je těžké vyhovět všem, já jsem začal v lednu pořádat v MotoClubu Garage takové rozhovory o životních křižovatkách zajímavých lidí. Originální prostory v komplexu bývalé Armaturky pojmou cca 70 lidí a nikdy nebylo narváno. Ústečané jsou pohodlní," prohlásil mladý cestovatel Mart Eslem.

Kde je vůbec ten motorkářský klub?
MotoClub-Garage byl otevřen na začátku letošního roku a dělá si velké ambice především na letní sezonu. Především motorkáři by ho měli znát. Vstup do areálu Armaturky je z Jateční ulice a značení je nepřehlédnutelné. Momentálně tam chodí jen studenti, když mají práci v galerii Emila Filly.

Přiznám se, že jsem také nic nevěděl o vaší akci. Jak vznikla ?
Víte, já jsem toho ve světě projel dost, ale stále se vracím domů. Mým přáním je stále ještě komunikace s lidmi. Nápad jsem dostal jednou při poslechu starých desek Miroslava Horníčka, který si zval své hosty do divadla a snažil se pobavit diváky neformálním rozhovorem s celebritou. Takové ambice já nemám, ale zajímavých kamarádů mám dost. Třeba v únoru tu byla Madalena Joao, zpěvačka s africkými kořeny a účastnice první řady Superstár. Byl to krásný večer.

Koho tedy chystáte na duben?
Trochu napovím. Pozval jsem zase kamaráda. Rico A. Boucha je Alžířan s berberskými kořeny, bydlí a pracuje v Teplicích. V první části večera se budu vyptávat já, potom dostanou šanci na dotazy i diváci. Začátek je v pondělí 22. dubna v 19.00 hodin, vstupné 100 korun. Zajímavý člověk, uvidíte.

Kdo bude další?
To už neprozradím. Pokud to moje povídání mohu nazvat projektem, tak bych velmi rád v klubu položil základy určité vypravěčské tradici. Zajímavých lidí tu kolem žije dost, trpěliví posluchači chybí. Já jsem projel 79 zemí, nyní se chystám do Indie. Pokud mám možnost, rád naslouchám vyprávění druhých. Je vždy přesnější jak film, lacinější než kniha.

Mart Eslem věří lidem kolem sebe, jeho hosté dovedou vyprávět. Areál Armaturky, Teslova 47A, MotoClub Gerage. Zkuste a uvidíte!