V těchto dnech probíhá v Ústeckém kraji Location tour, v rámci které se představují unikátní a jedinečné lokace. Filmová kancelář Ústeckého kraje je nabízí filmařům a filmovým expertům, aby si je nafotili a zařadili do svých databází.

„Snažíme se nabízet Ústecký kraj jako region, který filmařům dokáže nabídnout velké množství lokací nejrůznějšího typu. Nabídka a zpřístupnění nových a neokoukaných míst z našeho kraje rozšiřuje portfolio nabídky filmovým štábům, které se k nám vydávají,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jiří Řehák.

„Vybrali jsme kombinaci jedinečných a nově zpřístupněných lokací na základě zkušeností, co filmaře zajímá, co poptávají. Jedná se o lokace, které jsou takzvaně 'film friendly', tedy víme, že je majitel ochotný se na natáčení domluvit,“ upřesnila Bára Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje.

Chris Hemsworth v akčním snímku Extraction.
Je tu hrozná zima, pozdravil z Vejprt hvězdný Chris Hemsworth

„Dvoudenní putování začíná na Lounsku a pokračuje se přes Podbořansko a Kadaň do oblasti Krušných hor. Druhý den zahájí na Ústecku a přes Děčín se filmaři dostanou až do oblasti Českého Švýcarska a Šluknovského výběžku. Na trase jsou filmaři upozorněni také na další zajímavá místa. Letos je zařazena architektonicky oceněná plavecká hala v Lounech, krajinná scenérie Belvedér, romantická Růžová zahrada, impozantní interiéry vodní nádrže Fláje, kouzelný a zapomenutý zámek Pátek nad Ohří, moderní industriální komplex trmického lihovaru, soukromá a citlivě zrekonstruovaná prvorepubliková vila ve Varnsdorfu, přebudovaná niťárna v Kyjově a dvě sakrální památky, které nabízejí nezaměnitelného genia loci - Františkánský klášter v Kadani a bazilika v Bohosudově,“ vypočítala Magdalena Fraňková z úřadu kraje.

Vstřícnost směrem k filmařům se kraji podle jejích slov mnohonásobně vyplácí. „Filmaři se do kraje rádi vrací a tím pádem utrácí spoustu peněz právě v našem regionu,“ vysvětlila Fraňková.

Kolo času: V kostele sv. Václava ve Výsluní se nedávno natáčela i fantasy sága The Wheel of Time v hlavní roli s Rosamund Pike. Ta se mimo jiné proslavila jako Bond girl.
Filmové Česko: Městečko Výsluní je zvláště oblíbeným místem filmařů

Na podporu tohoto fenoménu připravil Ústecký kraj dotační program, který by měl být vyhlášený na konci června.

Filmová kancelář Ústeckého kraje se podílela na řadě úspěšných a divácky oblíbených filmů i televizních projektů, např. Most!, Rapl 2, Zrádci, Ochránce, Svět pod hlavou, Jojo Rabbit, Úsměvy smutných mužů, Bourák, Zraněná srdce s Keirou Knightley nebo Extraction 2 s Chrisem Hemsworthem v hlavní roli. Z posledních je aktuálně v kinech Stínohra.