Kvůli omezením se do skal turisté dostanou zdarma ale neuvidí vše. Tam, kde se pohybují filmaři a herci ve středověkých kostýmech, mohou jen vybraní.

Tisou si již podruhé v roce vybrali filmaři. Natáčí zde romantický film ze středověku o loupeživém rytíři, který se nakonec ukáže být dobrým mužem, s názvem Götz. Ve skalách vyrostlo i sídlo mladé bylinkářky.

Kdo se dostane do skal za pásky, nakonec narazí na desítky lidí. Techniky v civilu a herce v historických kostýmech, anebo dokonce koně.

Na nich mají herci rytíři jezdit. Ne vždy ale nakonec musí na zvířata. „Podařilo se mi rejžu přesvědčit, že na koni nepojedeme. Bude tu síť házet z toho barelu," hlásí jeden z vedoucích technikům, kteří mají vše na starosti. Když jim oznamuje, že za 10 minut se točí, většinu z nich zarazí. Zjišťují, že barel , který by táhli za terénním vozítkem a rytíř by na něm jel jako na koni, mají úplně někde jinde. Připravit ho by trvalo asi hodinu. Na to není čas. Ten je drahý a omezený. Jak povolením ve skalách točit, tak množstvím nafty v agregátech. Dostat techniku a vybavení do skal není vůbec jednoduché.

Nakonec koně nahrazuje šestikolka. Původní nápad, že by na ní herec klečel, ale režisér zavrhuje. Je to příliš nízko a kamera by mohla snímat i ochranné trubky na šestikolce. Herec se navíc obává. Ve scéně bude házet sítí a nebude se moci držet.

„Tady se zapřete nohama, to půjde," vysvětluje mu anglicky jeden z techniků. Nepřesvědčí ho. Nakonec na trubkovou konstrukci navlékají ochranné pěnové prvky a herce chtějí přivázat. Když zjistí, že je nízko, mění plán. Na jednu z trubek ho posadí, přiváží a jeden z techniků ho z korby ještě drží. „To půjde," kývá nakonec.

„Po lese se rozebíhá řada techniků s výrobníky kouře. Podle pokynů režie ho dělají tak, aby vytvořili ponurou atmosféru. „Někdo je vidět v záběru," zazní od kamery. Když se všichni schovají, vozidlo se rozjede. Herec točí sítí nad hlavou a na místě vyznačeném značkou ji odhazuje. To celkem třikrát, aby bylo více záběrů. „Teď je hodina na oběd. Pak opět pokračujeme," zazní pokyn.

Starosta Tisé Jiří Jandásek, který se byl včera na natáčení také podívat, tvrdí, že ho zájem filmařů těší. I když na několik dní to znamená omezení pro turisty. „Je to pro nás velmi dobrá reklama. Lidé uvidí Tisou v kině nebo v televizi a budou se sem chtít jet podívat," uvedl. Tisá slouží filmařům poměrně často. Nejznámější snímek, kterému posloužila jako kulisy, byl velkofilm Letopisy Narnie.