Do obrovských problémů se dostal ústecký fotbalový klub. Jeho představitelé doufali, že dostanou od města půjčku, která jim pomůže překonat krizi, ve které se nachází. Z nápadu sešlo, protože politici na poslední chvíli zjistili, že materiál je špatně připravený.

Předseda představenstva klubu Jan Linhart tvrdí, že je vše staví do komplikované situace, ale neznamená to, že by v létě fotbal v Ústí nad Labem skončil. „Jsme v této situaci již jeden a půl roku, takže to přežijeme. Doufám jen, že se nám podaří s vedením města situaci vyřešit," uvedl.

Fotbalový klub, jehož většinovým majitelem je město, se dostal do problému poté, co mu jedna firma nezaplatila kolem dvou a půl milionu korun. Podle Linharta je pomoc od města nejspíše jediným možným řešením. „Je to o tom, zda chceme mít v Ústí kvalitní fotbal nebo okresní přebor. Nějaké sponzory tady neseženete, zkoušíme to neustále," řekl.

Náměstek primátorky Jiří Madar slíbil, že se situaci pokusí vyřešit. „Budu s vedením klubu jednat," uvedl. Podle něho současné vedení města nechce, aby fotbal v Ústí padl.

Staré vedení města, které muselo minulý týden skončit, připravilo plán jak klubu pomoci. Město mu mělo půjčit tři miliony korun, které by klub nevrátil, ale použily by se na navýšení základního jmění. Po hodině diskuse ale tajemník Jiří Javorčák upozornil, že to udělat nemohou.

Zastupitelé nic schválit nemohli, neměli text smlouvy. „Podle zákona o obcích může zastupitelstvo schválit jen smlouvu," vysvětlil tajemník.

Bývalý náměstek primátora Martin Hausenblas, který bod připravil, byl zaskočený. „Omlouvám se, byla to moje chyba," přiznal.

Ne všichni komunální politici navíc byli pro to půjčku klubu dát. Někteří se obávají, že by penězi od města mohli porušit zákon. Podle pravidel Evropské unie to prý u profesionálních klubu, tedy dvou nejvyšších soutěžích, možné není. „Mohla by to být takzvaná nedovolená podpora," upozornil David Daduč.

Podle zastupitele Radima Bzury hlavně chybí ucelená koncepce podpory sportů, čímž se kluby dostávají do problémů. Radní slíbili, že na ní budou pracovat.