Při vstupu dovnitř byste slyšeli spadnout špendlík! „Děti jsou ve škole a dospělí venku nebo v práci," vysvětluje mluvčí Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra Kiril Christov.

POVINNĚ SE UČÍ ČESKY

Nyní zde bydlí dvacet lidí z Kuby, Somálska a Iráku. Rodiny, ale i tři jednotlivci a deset dětí. Nejmladšímu je osm měsíců, nejstarší chodí do deváté třídy místní základní školy. Všichni včetně dospělých se povinně učí česky. Kapacita střediska je 44 lůžek, azylanti v něm mohou pobývat až 18 měsíců, v průměru jsou tu však méně než rok.

„Co zase máte, tady je klid! Bordel v Předlicích dělají jiní naši spoluobčané, ne azylanti," reaguje žena procházející okolo předlického činžáku.

Právě tento klidný dům chce hejtman a členové rady Ústeckého kraje nechat uzavřít. O zařízení, které je nejstarším integračním střediskem v zemi, prý doposud nevěděli. Více o záměru hejtmana: Zrušte předlické středisko pro azylanty, žádá hejtman

„V kraji máme desítky vyloučených lokalit a žije v nich 40 tisíc lidí. Nechceme, abychom sem kvůli těmto zařízením přivedli lidi, kteří jsou schopni vyvolávat různé vášně," uvedl hejtman Oldřich Bubeníček, který už stanovisko rady odeslal ministru vnitra a premiérovi. S jeho slovy ovšem mluvčí Christov nesouhlasí.

BEZPROBLÉMOVÉ STŘEDISKO

„V současnosti se zrušení některého z integračních azylových středisek, která obce i provozovatel dlouhodobě považují za zcela bezproblémová, neplánuje. Konkrétně v Předlicích integrace osob s uděleným azylem nebo doplňkovou ochranou probíhá s dobrými výsledky již přes dvacet let," připomíná Christov.

Dům patří centrálnímu obvodu město Ústí, který ho pronajímá ministerstvu. Na úhradu nákladů vynaložených v souvislosti s azylovým zařízením získává město dotace.

„O platbách je kraj informován avízem s příslušným komentářem. V loňském roce se z iniciativy zástupců Krajského úřadu ÚK zorganizovala prohlídka střediska. Zástupci úřadu v čele s vedoucí odboru sociálních věcí na místě hodnotili fungování zařízení jako bezproblémové," podotkl Kiril Christov.