Trpí tento pacient nějakým onemocněním? Jakou má krevní skupinu? A co alergie? Než se lékaři tyto údaje dozvědí, utečou mnohdy i životně důležité vteřiny.

Informace přes rodné číslo

Dosavadní praxi teď zcela mění novinka, kterou představili lékaři z Masarykovy nemocnice v Ústí. Ve spolupráci se Záchrannou zdravotnickou službou Ústeckého kraje (ZZS ÚK) se nemocnice zapojila do projektu eHealth zaměřeného na elektronickou výměnu dat.

Díky němu mají lékaři a záchranáři jedoucí za pacientem k dispozici chytré tablety, které mohou pomoci zachránit člověku život.

„Přijedeme do bytu nebo do terénu, zadáme do tabletu rodné číslo zraněného či nemocného pacienta a můžeme nahlédnout do jeho zdravotnické dokumentace. Zjistíme, s čím byl naposledy hospitalizován, jaké má alergie i krevní skupinu. Tyto informace o anamnéze dotyčného jsou pro nás velice důležité a můžeme na ně dále navazovat. Systém nám navíc umožňuje i vytisknout výjezdovou dokumentaci přímo ve vozidle a předat pacienta následně i se zprávou na příjmech v nemocnici," poznamenal mluvčí ZZS ÚK Prokop Voleník.

Zatím jen pro Ústí

Systém prozatím funguje jen pro ústeckou Masarykovu nemocnici.

„Doufáme, že nás budou následovat další zdravotnická zařízení v Ústeckém kraji, aby se projekt dokončil," uvedl náměstek generálního ředitele Masarykovy nemocnice v Ústí Jiří Mrázek s tím, že cílem je zakoupit tablety i do nemocnic v Děčíně a v Teplicích, posléze pak rovněž do ostatních zdravotnických zařízení poskytujících lůžkovou péči na území Ústeckého kraje.

„Co se týká dlouhodobé vize, chceme oslovit i obvodní lékaře. Ne každý pacient prošel nemocnicí a pokud bychom se na jeho anamnézu mohli podívat právě do dokumentace obvodních lékařů, byla by to další výhoda," dodal náměstek ředitele ZZS ÚK Petr Bureš.

Co umí eHealth?Komunikační systém eHealth zabezpečuje zobrazení životních údajů pacientů včetně informací o ošetření v nemocnicích Krajské zdravotní. Tyto údaje se na vyžádání zobrazí ošetřujícímu lékaři nebo záchranáři právě v jeho chytrém tabletu.