VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTO: Festival jídla lahodí oku i mlsným jazýčkům

Ústí nad Labem, Ostrov u Tisé - S chirurgickou přesností dozdobuje šéfkuchař Antonín Marcín speciální menu v restauraci Větruše v Ústí. Za poslední měsíc ho připravoval už více než stokrát.

17.2.2016
SDÍLEJ:

ŠÉFKUCHAŘ RESTAURACE VĚTRUŠE Antonín Marcín připravuje speciální tříchodové menu v souvislosti se sedmým ročníkem Grand Restaurant Festivalu.Foto: Deník/Karel Pech

Větruše se totiž dostala do populárního Grand Restaurant Festivalu (GRF), který letos již po sedmé pořádá milovník dobrého jídla a proslulý gurmán Pavel Maurer.

Krevety a divoká kachna

„Největší zájem je u nás o tříchodové menu, tedy krevety, prso z divoké kachny a jako dezert tvarohový knedlíček s flambovaným ibiškovým květem. Lidé chtějí ochutnat všechno," říká Marcín.

Po čas konání festivalu připravují šéfkuchaři se svými týmy speciální menu za zvýhodněné ceny. Objednávky lze rezervovat pouze přes internetové stránky grandrestaurantfestival.cz, kde si lidé vyberou kromě restaurace také termín návštěvy vybraného podniku.

Stejně jako loni i letos mohou vybírat z nabídky degustace od 250 do 600 korun v závislosti na počtu chodů. „Na základě tří předem daných témat si pak vymýšlíme vlastní varianty jídel," podotýká Marcín.

Druhou restaurací na Ústecku, která se do věhlasného festivalu dostala, je hotel Ostrov v Tisé. „Obě tyto restaurace jsou prověřené našimi stálými hodnotiteli a patří bezesporu mezi to nejlepší v severočeském kraji," řekl za GRF Marko Baćević.

Přitažlivá témata

Témata jsou pro kuchaře i návštěvníky tento rok velmi přitažlivá. „Prvním je Inspirace důraz na tradiční recepty. Druhým Terroir výraz, který vznikl původně ve Francii mezi vinaři a znamená harmonii mezi půdou, klimatem a umem vinařů, a třetím Gastronaut. To je někdo, kdo chce poznávat gastronomii a je ochotný kvůli tomu i procestovat větší vzdálenosti," vysvětluje Baćević.

Letošní ročník je navíc výjimečný tím, že některé restaurace, kterých je více než dvacet, zařadily do svého menu suroviny, kterými se často zbytečně plýtvá. Podporují tak filosofii Taste Waste.

„Není nám lhostejné plýtvání zdroji naší planety. Proto jsme letos požádali restaurace, aby se při tvorbě svých delikates pokusily použít některou surovinu právě ve stylu Taste-Waste," doplnil Marko Baćević.

Mezi takové patří i druhý účastník ze severních Čech, hotel Ostrov v Tisé. V kategorii Taste-Waste zde podávají espumu z kachny. Další speciality pak tvoří kachní puding s řepným glazé a jeřabinami z Ostrova, špikovaná kančí kýta či kaštanový dortík s hruškovým pyré.

Zájem je velký

„Zájem o festivalové menu je s každým ročníkem silnější. Letos máme zatím nejvíce hostů a stále přijímáme rezervace. Návštěvníci se čím dál více zajímají o přípravu pokrmů a o možnosti zpracování lokálních surovin," podotkla manažerka hotelu Ostrov Jana Kuličová.

VII. ročník Grand Restaurant FestivaluCelorepubliková akce pro všechny příznivce kulinárních hodů VII. ročník Grand Restaurant Festivalu probíhá od 15. ledna až do 29. února 2016 v 93 restauracích ve všech krajích ČR. Hlavní myšlenkou je dát lidem možnost ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu.

Autor: Kristián Šujan

17.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 20 000 Kč

Pomocníci v kuchyni Pomocná síla v kuchyni. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce:Tisá 302., Náplň práce:příprava příloh, salátů, pohárů, úklidové práce. , Požadujeme: vyučení, zkušenosti s prací v kuchyni a dobrý vztah k vaření., Nabízíme: mzdu 20 000 - 28 000,- Kč., prémie, podnikové stravování., Kontakt: od 10:00 do 18:00 hod. si telefonicky sjednat osobní jednání.. Pracoviště: Radek vopat - provozna tisá, 403 36 Tisá. Informace: Pavla Vopatová, +420 475 222 642.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotní sestra 18 000 Kč

Ostatní všeobecné sestry se specializací Zdravotní sestra ve stomatologické ordinaci. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Masarykova č.p. 3488/1, Ústí nad Labem., Požadujeme: středoškolské vzdělání např. zdravotní asisten., Nabízíme: mzdu 18 000,- Kč., nástup možný ihned., Kontakt: e-mailem nebo telefonicky.. Pracoviště: Enta dent s.r.o., Masarykova, č.p. 3488, 400 01 Ústí nad Labem 1. Informace: Markéta Fišerová, +420 775 773 005.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební technik 18 000 Kč

Stavební technici projektanti, konstruktéři Kreslič stavebních výkresů. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Jateční č.p. 1778/43, Ústí nad Labem., Požadujeme: středoškolské vzdělání, vítána odbornost statika/ dynamika staveb, Nabízíme: platové ohodnocení18 000 - 25 000,- Kč.., Kontakt: telefonicky si sjednat osobní jednání.. Pracoviště: Statical s.r.o. úl, Jateční, č.p. 1778, 400 01 Ústí nad Labem 1. Informace: Pavel Kulesa, +420 603 879 838.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Dispečer 18 000 Kč

Dopravní dispečeři Dispečer/ka mezinárodní kamionové dopravy. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Na Luhách č.p. 3420/12, Ústí nad Labem., Požadavky, - ukončené středoškolské vzdělání v oboru vítáno, - zaučení samozřejmostí, - znalost německého, nebo anglického jazyka slovem i písmem na dobré komunikativní úrovni podmínkou, - samostatnost, spolehlivost, zodpovědnost, časová flexibilita, odolnost vůči stresu, - orientace v mapě, - schopnost teamové práce (open space), - uživatelská znalost práce na PC (MS Office), - trestní bezúhonnost, Náplň práce, - vytěžování vozidel po EU, - plánování tras, - zpracování a zadávání objednávek, převážně v NJ, do spedičního systému, - písemná, či telefonická komunikace se zákazníky, také převážně v NJ, - zadávání přepravních dispozic řidičům a komunikace s nimi, - každodenní kontakt s přiděleným zákazníkem společnosti (využití NJ), Nabízíme, - nástupní mzda od 18000 Kč do 28000 Kč hrubého, dle vzdělání a praxe v oboru, - po zkušební době individuální mzdové podmínky, - služební telefon, firemní tarify mobilního operátora pro soukromé účely, stravenky, teplé a studené nápoje, Kontakt:, Zájemci mohou své nabídky posílat na uvedený e-mail.. Pracoviště: Kareka, spol. s r.o., Na Luhách, č.p. 1254, 400 01 Ústí nad Labem 1. Informace: David Kovařík, +420 602 118 385.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na kruháči pod Větruší v sobotu havaroval motorkář.

Na kruháči pod Větruší v sobotu havaroval motorkář

Cigarety. Ilustrační foto.
7

ČOI nasadila na kontroly i nezletilé. U třinácti prodejců cigaret by uspěli

FOTO: Málo zubařů, hodně kazů. Stát podpořil ordinaci v kraji

Ústecký kraj - Jednatel nového stomatologického centra v Ústí Tomáš Kolovecký získal jako jeden ze tří zájemců v ČR dotaci od ministerstva zdravotnictví.

Český Don Juan Jára inkasoval 8 let vězení, ženy ho zasypaly miliony

Ústecký kraj - Příběh plný peněz a zlomených srdcí je u konce! Český Don Juan Jaroslav Doležal z Prahy si v pátek od Krajského soudu v Ústí nad Labem odnesl za zločin podvodu úhrnný 8letý trest vězení. 

Češi pijí stále méně piva. Výjimkou jsou piva nealkoholická a ochucená

Severní Čechy - České světové prvenství v konzumaci piva se pomalu bortí. Zatímco v roce 2004 vypil průměrný našinec více než 400 půllitrů ročně, vloni to bylo už méně než tři stovky. Výjimkami z tohoto trendu jsou piva nealkoholická a ochucená, která stále častěji preferují mladí.

Sasko nejsou jen Drážďany. Poznejte slavnou historii malebných německých měst

Sasko - Kousek od hranic s Německem leží řada míst a měst, s nimiž nás pojí společná historie. Sasko nejsou jen Drážďany, slavný míšeňský filigránský porcelán či vysoce kvalitní víno, ale i malebná městečka, pevnosti a hrady na břehu Labe. Ať už se vydáte do Saska za nákupy, či zábavou, mějte oči otevřené, všude na vás totiž číhá překvapení. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT