Větruše se totiž dostala do populárního Grand Restaurant Festivalu (GRF), který letos již po sedmé pořádá milovník dobrého jídla a proslulý gurmán Pavel Maurer.

Krevety a divoká kachna

„Největší zájem je u nás o tříchodové menu, tedy krevety, prso z divoké kachny a jako dezert tvarohový knedlíček s flambovaným ibiškovým květem. Lidé chtějí ochutnat všechno," říká Marcín.

Po čas konání festivalu připravují šéfkuchaři se svými týmy speciální menu za zvýhodněné ceny. Objednávky lze rezervovat pouze přes internetové stránky grandrestaurantfestival.cz, kde si lidé vyberou kromě restaurace také termín návštěvy vybraného podniku.

Stejně jako loni i letos mohou vybírat z nabídky degustace od 250 do 600 korun v závislosti na počtu chodů. „Na základě tří předem daných témat si pak vymýšlíme vlastní varianty jídel," podotýká Marcín.

Druhou restaurací na Ústecku, která se do věhlasného festivalu dostala, je hotel Ostrov v Tisé. „Obě tyto restaurace jsou prověřené našimi stálými hodnotiteli a patří bezesporu mezi to nejlepší v severočeském kraji," řekl za GRF Marko Baćević.

Přitažlivá témata

Témata jsou pro kuchaře i návštěvníky tento rok velmi přitažlivá. „Prvním je Inspirace důraz na tradiční recepty. Druhým Terroir výraz, který vznikl původně ve Francii mezi vinaři a znamená harmonii mezi půdou, klimatem a umem vinařů, a třetím Gastronaut. To je někdo, kdo chce poznávat gastronomii a je ochotný kvůli tomu i procestovat větší vzdálenosti," vysvětluje Baćević.

Letošní ročník je navíc výjimečný tím, že některé restaurace, kterých je více než dvacet, zařadily do svého menu suroviny, kterými se často zbytečně plýtvá. Podporují tak filosofii Taste Waste.

„Není nám lhostejné plýtvání zdroji naší planety. Proto jsme letos požádali restaurace, aby se při tvorbě svých delikates pokusily použít některou surovinu právě ve stylu Taste-Waste," doplnil Marko Baćević.

Mezi takové patří i druhý účastník ze severních Čech, hotel Ostrov v Tisé. V kategorii Taste-Waste zde podávají espumu z kachny. Další speciality pak tvoří kachní puding s řepným glazé a jeřabinami z Ostrova, špikovaná kančí kýta či kaštanový dortík s hruškovým pyré.

Zájem je velký

„Zájem o festivalové menu je s každým ročníkem silnější. Letos máme zatím nejvíce hostů a stále přijímáme rezervace. Návštěvníci se čím dál více zajímají o přípravu pokrmů a o možnosti zpracování lokálních surovin," podotkla manažerka hotelu Ostrov Jana Kuličová.

VII. ročník Grand Restaurant FestivaluCelorepubliková akce pro všechny příznivce kulinárních hodů VII. ročník Grand Restaurant Festivalu probíhá od 15. ledna až do 29. února 2016 v 93 restauracích ve všech krajích ČR. Hlavní myšlenkou je dát lidem možnost ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu.