Do sloního nebe navždy odešlo další ikonické zvíře ústecké zoo. Slonice Kala v pondělí odpoledne upadla ve výběhu a už se nedokázala postavit. Bohužel, stejně jako v případě orangutana Ňuňáka, nezbylo než rozhodnout o jejím utracení. Kala se do ústecké zoo dostala z Vietnamu v roce 1985. Už tehdy si s sebou přinesla řadu zdravotních problémů. Například zdeformovanou nohu od špatného úvazu. V posledních týdnech několikrát upadla tak, že se nemohla sama postavit na nohy.

Dolní vstup do ústecké zoologické zahrady.
Ústecká zoo chce postavit lanovku, parkoviště, buduje nová terária pro anakondy

Druhá ústecká slonice Delhi žila od roku 1987 se svou kamarádkou Kalou v těsném kontaktu. Jedna bez druhé nedaly ani ránu. „Nevíme, jak Delhi bude nepřítomnost Kaly snášet. Jsme z toho rozhození. Nelze předvídat, co se bude dít,“ reagovala mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Méně kontaktu

Otázkou tak zůstává, jaký bude osud chovu slonů v Ústí. Ředitel zoo Roman Končel prý bude situaci konzultovat s vedením města a respektovat rozhodnutí evropského koordinátora chovu slonů. Alternativ má zahrada několik. Bude záviset na finančních možnostech a na strategii Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií. Má-li ale chov pokračovat, bude muset být mnohem méně kontaktní než doposud.

Prvním letošním mládětem je v ústecké zoo ovce kamerunská.
Prvním mládětem v ústecké zoo je jehně ovce kamerunské

„Ve všech variantách bude ale potřeba investovat, a to zejména pokud se týká zřízení bezkontaktního chovu slonů, případně chovu v chráněném kontaktu, což je současná běžná praxe v chovu těchto zvířat,“ řekl Končel. Jednoduše řečeno, výběh či expozice slonů se musí od základu změnit, jelikož to moderní trendy a vědecké poznatky vyžadují. Jinak o ně nakonec Ústí může přijít.

Ústecký primátor Petr Nedvědický ale ukončení chovu slonů vyloučil. „Rozhodně se budeme snažit, aby Delhi nezůstala dlouho sama. Úmrtí naší slonice mě velmi mrzí. Všichni víme, jak obrovskou péči v zoo oběma slonicím i ostatním zvířatům věnují, ale už nebylo jiné řešení. Ztráta ikony ústecké zoo je pro nás všechny obrovská,“ sdělil.

Slonice Kala z ústecké zoologické zahrady
Slonice Kala má zdravotní potíže. Ústečané jí drží palce

Kala měla zdravotní problémy dlouhodobě. V polovině loňského léta prodělala operaci přední končetiny. Její potíže způsobil rozpad prstních kůstek s vytvořením zánětu v okolí nehtů. Když tehdy chovatelé zjistili, že se po pádu nemůže postavit, museli pomoci hasiči. Ti ji speciálními popruhy postavili na nohy a noc poté trávila v závěsu, aby si odpočinula a načerpala sílu.

Scházet bude dětem

Kala byla velmi společenská a inteligentní. Naučila se zacházet i se štětcem a barvami. Dokonce odkoukala lidské zvyklosti a grimasy. Scházet bude svým fanouškům, hlavně těm dětským. Například nejmenším dětem z mateřinky v Marxově ulici. „Jezdívali jsme za ní, když byla příležitost. Moc nás mrzí, že jsme se v prosinci nedostali na její narozeniny. Děti z naší školky ji měly moc rády,“ dodala ředitelka zařízení Alena Bodrinová.

Operace levé končetiny indické slonice Kaly z ústecké zoo.
FOTO: Koupele, injekce ani ořez nepomohly. Slonice Kala musela na operaci