„Je to už devátý ročník, základního kola se zúčastnilo 61 451 školáků z 2 402 škol z celé republiky. Do dnešního krajského kola se probojovalo 150 nejlepších ve třech věkových kategoriích (I. stupeň, II. stupeň, střední školy). Základem byl písemný test, po přestávce následovaly logické úlohy po skupinách. Ústecké školy vyslaly k vědomostní prověrce 66 mládežníků, nejvíc jich bylo z Gymnázia Jateční (22). V závěru byla představena historie české Mensy a vyhlášeny výsledky. Nejmladší kategorii vyhrála Kateřina Anglettová z Loun, II. stupeň vyšperkoval 166 body Vojtěch Dvořák z Teplic, středoškoláky zvýraznila Tereza Vrabcová z Děčína. Do Prahy pojedou i tři zástupci našeho města. Daniel Johanides ze ZŠ Elišky Krásnohorské, Veronika Litošová z Gymnázia Jateční a Hung Do z GMN a SOŠ dr. Václava Šmejkala ," prozradila předsedkyně ústecké Mensy Iva Berčíková.

Bylo moc příjemné vidět na červených sedačkách tolik talentovaných mladých lidí, po organizační stránce to nemělo chybu. Deset soutěžících z každé kategorie obdrželo věcné dary, čtrnáct jich pojede do Prahy koncem měsíce.

DRUHÁ ČÁST BYLA LEHČÍ

„Byla jsem tu už v loňském roce a ve své kategorii jsem obsadila šesté místo. Do Prahy jsem se nedostala, jeli pouze tři. Letos jsem přijela s tatínkem a po prvním kole jsem si moc nevěřila. Bylo to docela těžké, na dvacet otázek byl stanoven časový limit třiceti minut, což nebylo moc. Mám takový dojem, že jsem dokonce jednu otázku už nestihla vyhodnotit. Druhá část byla podle mne lehčí a tam jsem si vylepšila celkové skóre. Dosáhla jsem na 147 bodů, což znamenalo první místo," říká slečna Kateřina, žákyně 4. třídy ZŠ Prokopa Holého v Lounech.

„Mám doma tři děti, Katka je nejstarší, následuje sedmiletý Honza a čtyřletá Julinka. Momentálně bydlíme na vesnici, nám to prostě vyhovuje. Děti mají blízko do přírody, s manželkou dáváme přednost rodinné pohodě před městským shonem. Kateřina byla první a my jsme se jí mimořádně věnovali. Hodně jsme jí četli, sama se naučila abecedu, ráda kreslila, milovala čísla. Ve škole vynikala, tak jsme jí v sedmi letech zařídili testy IQ. Výsledek si nechám pro sebe, ale je skutečně dobrá," prozrazuje hrdý tatínek. O přestávce je v hale rušno, černovlasý klučina sedí na židli a předvádí divákům, jak rychle složí známý hlavolam.

„Jsem tu podruhé, v loňském roce jsem byl šestnáctý, to jsem byl ještě v mladší kategorii. Tu nejtěžší kostku složím za tři minuty, až budu velký, chtěl bych být architektem," tvrdí jediný zástupce ZŠ a MŠ SNP Ústí nad Labem dvanáctiletý Junus Kerej. Těžké to určitě bylo, ale tihle borci si to užívali. Nikdo neopisoval, závěrečný potlesk patřil třinácti vytrvalcům, kteří se do krajského kola probojovali už několikrát a stále je to baví.

14 postupujících I. stupeň: Anglettová - Louny, Johanides - Ústí, Papoušek - Chřibská, Stembergová - Teplice
II. stupeň: Dvořák - Teplice, Grubr - Děčín, Žáček - Litoměřice, Laube - Roudnice n/L
SŠ a GMN: Vrabcová - Děčín, Roubínová - Kadaň, Litošová - Ústí n/L, Borový - Chomutov, Hrůza - Kadaň, Hung Do - Ústí n/L