Ženich s nevěstou, bába s nůší, koně živí i umělí, psi na dvou i čtyřech nohách, námořníci, piráti a loupežníci, čarodějnice, kouzelníci, bludičky, víly a divoženky, medvěd, prasátko, osel a další zvířátka, historičtí i současní hasiči a také král Matěj se zlatou korunou a hermelínovým pláštěm.

Vyhrál král Matěj

Takové a mnohé další masky byly v neděli v poledne k vidění na nádraží v Telnici, kde se sešly hned dvě masopustní skupiny. První, složená z místních, prošla v průvodu obcí, druhá přijela masopustním červenobílým motoráčkem po Kozí dráze z Děčína.

Cenu za nejlepší dětskou masku získal král Matěj. „To je jasný, že jsem vyhrál, vždyť jsem tady jediný král," vykládal Matěj s velkým plyšákem pod paží.

„Je to jednoznačný úspěch. Masopust na Telnici nebyl nejméně padesát let," pochvaloval si starosta Jan Doubrava (Cesta změny).

„Dohodli jsme se s organizátory jízd na Kozí dráze na spojení obou akcí a příjemně mě překvapil ohlas, jaký to u nás mělo. Přišlo více než sto lidí v maskách, nachodili jsme po Telnici hodně kilometrů a lidé v domech podél trasy nás vítali velmi srdečně. O občerstvení všeho druhu nebyla nouze. Snad se nám podařilo založit novou tradici, určitě v ní budeme pokračovat," slíbil starosta Doubrava.

Koblihy ochutnal i kůň

Součástí masopustního programu na nádraží bylo vystoupení country skupiny, zazpívaly také děti z místní mateřské školky, došlo na rozmanité taškařice a v závěru i na pochovávání basy.

Dobrou náladu bylo možné podpořit svařeným vínem, jitrnicí nebo jelitem a pro účastníky v maskách byly připraveny i koblihy. Ochutnal je i jeden z pravých koní a moc mu chutnaly.

Na účastníky jízdy po Kozí dráze čekalo při návratu ještě překvapení v obchodním centru Pivovar v Děčíně.

Další akcí na Kozí dráze bude v neděli 8. března u příležitosti Mezinárodního dne žen Vlak žen. Jízdy tématickými vlaky na Kozí dráze budou po zbytek roku pokračovat jednu neděli v každém měsíci. O letních prázdninách vlak vyjede každou neděli.

Příznivci Kozí dráhy se budou moci svést mimo jiné o Velikonocích, na Mezinárodní den dětí, na svatého Václava, Vlakem duchů o Dušičkách a sezonu zakončí Čertovský vlak na Mikuláše.