Celý tábor začal nedělním odpolednem. Představování, seznamování a spousta her zabrala velkou část programu. Děti si také už první den prohlédly Wolfrumovu vilu, kde v dnešní době sídlí Český rozhlas Sever, a na jejíž zahradě se odehrával tábor. Noc byla ve znamení táboráku, zpěvu a napětí! Konala se totiž i tradiční stezka odvahy!

TÁBORNÍKY OCHLADILA PĚNA OD HASIČŮ

Od pondělka dětem začala výuka. Naučily se základní dělení médií, etiku a spoustu dalších věcí. Po obědě tábor navštívil moderátor Vladimír Hron a dětem vykládal nejen o moderování.

Pondělní odpoledne pak bylo věnováno třem workshopům. Muzeum si pro táborníky připravilo návštěvu minulosti v podobě staré novinářské techniky, policejní mluvčí Veronika Hyšplerová představila práci mluvčí a čajovna U Vysmáté žáby přiblížila důležitost relaxace při čajovém obřadu.

Úterý patřilo tisku. Svou návštěvou nás poctil šéfredaktor Ústeckého deníku Martin Klimeš, který po krátké teoretické přednášce vyrazil s dětmi do města na anketu. Odpoledne se všech 36 dětí přesunulo na jezero Milada. V dusném počasí táborníky ochladila pěna od hasičů ze Stebna i projížďka na policejních člunech ústecké městské policie. Stavěly se také vory z PET lahví, každý tým mohl ukázat svou kreativitu a nápaditost.

PARODOVÁNÍ S YOUTUBEREM

V polovině pracovního týdne bylo téma dne rádio. Mladí novináři si zkoušeli nahrát svůj projev pod vedením zkušených profesionálů z Českého rozhlasu Sever a také se podívali do živého vysílání s Milanem Králem. Odpoledne na děti čekala velká cesta městem. Řešení různých úkolů je posouvalo stále dále, až došly do zdárného cíle, kde na všechny týmy čekalo posezení s mladým ústeckým zpěvákem Daliborem Slepčíkem.

Ve čtvrtek nás navštívil zpravodajský tým České televize. Děti se tak mohly seznámit s prací v televizi, střihem videa a přípravami zpravodajské reportáže. Po obědě začal dětmi dlouho očekávaný program přijel totiž známý youtuber Kovy. Parodování a různé hry bavily táborníky celé odpoledne.

Poslední den tábora se děti podívaly do callcentra Attigente, kde se snažily po telefonu domluvit fiktivní rozhovor s manažerem Karla Gotta. Odpoledne se mimo her a dalšího programu vyhlašovala celotáborová soutěž. Tablet a spoustu dalších dárků vyhrál Michal Fořt. Bez ceny nezůstali ani ostatní účastníci tábora, každý si domů odnesl tašku plnou dárků a sladkostí.

Takto vypadal Mediatábor v Ústí nad Labem. Projekt, který má nejen vzdělávat, ale také bavit děti, přinesl do Ústí Martin Dušek.

„Myslím si, že v dnešní době je podpora mediální gramotnosti velice důležitá. Na táboře jsem potkal několik opravdových talentů, kterým tábor pomohl v rozhodování o své budoucí profesi. Jsem velice rád, že se dětem tábor líbil. Nasvědčují tomu kladné reakce rodičů i dětí," vysvětluje pořadatel Martin Dušek a dodává: „V průběhu roku připravuji ještě několik mediálních workshopů pro děti. A za rok zase Mediatábor."