Otázky krajského kola byly zaměřeny do oblasti botaniky a zoologie, geologie, ornitologie, ekologie, CHKO a NP ČR, meteorologie, astrologie, dendrologie a entomologie. Hodnotila se i práce v přírodě. Boj probíhal přímo v terénu. Koordinátorem soutěže za Ústecký kraj byl Jaroslav Černý.

Přírodovědci nejsou z cukru

„Počasí nebylo zrovna ideální, ale mladí přírodovědci nejsou z cukru. Je to už 44. ročník soutěže, do kterého se probojovali školáci z Povrlů, Loun, Bíliny, Děčína, Dolní Poustevny, Velkého Března, Kadaně a Ústí nad Labem. Prověrková stezka byla dlouhá tři kilometry, a bylo na ní deset stanovišť. Odpovědi se musely vejít do pěti minut," vysvětluje hlavní rozhodčí a posílá na trať další trojici.

V modré skupině (4.- 6. třída) bylo třináct šestičlenných družstev, v bílé (7.- 9. třída) bylo patnáct týmů. V mladší kategorii zvítězili Lišáci ze ZŠ J. A. Komenského Louny. Nasbírali celkem 148 bodů z dvoustovky.

Druhé místo obsadily favorizované Sojky z Bíliny. Dvanáctiletý Vojta Birgner zaujal aktivitou v terénu.

Čistí starý rybník v Kozlech

„V obci Kozly jsme si pronajali starý rybník plný bahna a snažíme se ho vyčistit, aby tam mohli žít obojživelníci. Na výsypce v Bílině máme arboretum, tam se snažíme vytvořit třetihorní les. Chodíme sbírat odpadky na Bořeň, sečeme kopec Kostrlík a věšíme ptačí budky," vysypal z rukávu šikovný kluk.

Ve starší kategorii zvítězily a do národního finále v Telči (13.- 18.6.) postupují Sojky z Bílinské přírodovědné společnosti. „Krajské kolo jsme vyhrály už poosmé. Jednou jsme dokonce byly třetí v republice. Máme totiž bezvadného vedoucího, který se jmenuje Karel Vach," prozradila mluvčí Sojek Klára Francouzová a před objektiv se postavila se svou sestrou Eliškou.

Ústečtí přírodovědci se moc snažili, ale na postup to tentokrát nestačilo. Druhé (nepostupové) místo ve starší kategorii obsadilo Gymnázium Jateční.