„Policie! Zastav se, polož tu bouchačku na zem, nemiř s ní. Dělej!“ Akce jak vystřižená z amerického filmu se odehrála na sklonku loňského roku na ústeckém sídlišti Dobětice. Svědkové tehdy policii nahlásili, že po ulici chodí muž a střílí kolem sebe z pistole. Lidé před ním utíkali a schovávali se. Čas pro speciálně vycvičené prvosledové hlídky, které slouží v celém Ústeckém kraji.

Policejní komando muže se zbraní v ruce rychle zpacifikovalo. Až poté zjistilo, že dotyčný kolemjdoucí ohrožoval plynovou pistolí. Jen na Ústecku loni takto prvosledové hlídky zasahovaly proti ozbrojeným pachatelům v 89 případech.

Ilustrační foto.
V Krásném Březně se porvalo několik lidí. Zasahovala záchranka i policisté

„Hlídky jsou při běžném výkonu služby schopné rychle, efektivně a správně takticky zasáhnout na oznámení vysoce rizikové události. Rizikovým událostem jsou zakročující policisté schopni čelit a zároveň chránit životy a zdraví ohrožených osob, ale rovněž život a zdraví vlastní, za využití zvýšené balistické ochrany a palebné síly. Policisté určení pro tento typ zákroků jsou rovněž speciálně vycvičeni a zúčastňují se opakovaně zdokonalovacích výcviků,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková. Jeden takový výcvik proběhl nedávno v Litoměřicích.

Prvosledové hlídky mají k dispozici balistické vesty, přilby, štíty a dlouhé zbraně, samopaly a útočné pušky. „U nás v kraji máme v každém okrese po jedné prvosledové hlídce, která je akceschopná 24 hodin denně,“ uvedla už dříve policejní mluvčí Veronika Hyšplerová s tím, že Ústí, Teplice a Most mají po dvou hlídkách.

Vznik hlídek zřejmě urychlil jeden z nejkrvavějších incidentů za poslední léta, který se odehrál 24. února 2015 v restauraci Družba v Uherském Brodě krátce po poledni. Ozbrojený 63letý muž tehdy zastřelil osm lidí a jednoho těžce zranil. Při následném zákroku policejní zásahové jednotky spáchal sebevraždu. Mezi lidmi tehdy probíhaly velké diskuse, zda mohla policie zakročit rychleji.

Ondřej Kůs

Policejní potápěč musel traktor zajistit, aby se nepropadl hlouběji ke dnu.
FOTO: Neznámý zloděj ukradl traktor, u Dobkovic s ním sjel do zatopeného lomu