„Jsem asi na sto dvaceti, ale ještě raději nějaké přidělám, kdyby byl hlad," plánovala Eva Makovičková, kuchařka příměstského farmářského tábora, který pořádá ústecký Dům dětí a mládeže na malé farmě u rodinného domku ve Strážkách.

Dětí se na táboře sešlo patnáct a zmínka o palačinkách je potěšila. Když ale vedoucí Lenka Svatušková řekla, že oběd bude za půl hodiny, neprotestovaly a vrátily se ke hře.

Tábor na farmě má svůj specifický program. Kromě hraní na molekuly nebo na běží ti čas, se děti věnují hlavně zvířatům.

Hledání vajíček

„Krmíme slepice, děti sbírají vajíčka a hledají i ta, která slepice snesly mimo kurník. Starají se o králíky, čistí jim kotce, nosí krmení a také čistí koním kopyta, hřebelcují je a udržují jim výběhy v pořádku," řekla další z vedoucích Veronika Smidková.

„Nejraději jezdím na koních, to je moc fajn," svěřila se Kamča. Ondrovi se líbí hry, pes i králíci. Další chlapeček ví, že z králíka je nejlepší stehno. „Králík se nejí," oponovala mu holčička, která zrovna hladila černobílého chlupáče s dlouhýma ušima.

„Mnoho dětí bydlí s rodiči v paneláku a nemají tušení, jak to v přírodě nebo na farmě chodí. U nás se nejdříve trochu diví a pak je jim to jasné," řekla Eva Makovičková. „Ale až upeču kuřata, nebudu jim vnucovat, že to jsou zrovna taková zvířata, jako nám běhají po dvorku," připustila.

Tábor má o letošních prázdninách už druhý běh, je obsazen a plno je i na další běhy. „Některé děti jsou tu poprvé, jiné už poněkolikáté a zdají se spokojené. Dneska pomáhaly s vařením marmelády, poznávaly listy stromů, mezitím si hrajeme a povídáme," řekla třetí vedoucí Anna Makovičková.

Vymazlená zvířata

Pozornosti neunikl ani pes, kočka a tři koťata. „Všechna zvířata už jsou vymazlená, ale asi si rychle zvykla. O víkendu tu děti nebyly a pes se evidentně nudil. Jak se v pondělí objevily u vrátek, hned ožil," smála se Eva Makovičková.

Farmářský tábor je jednou z řady aktivit, které o prázdninách DDM organizuje. Pro děti začíná ráno a končí odpoledne, kdy je autobus odveze do města.

Kromě farmaření se táborníci vydávají na výlety, hrají celotáborovou hru zakončenou hledáním pokladu, hrají si a soutěží nebo kreslí a malují.