Bílý obr ve středu komplikoval dopravu na silnici I/62 mezi Děčínem a Ústím nad Labem. Z firmy Chart Ferox putoval obří zásobník na kapalný plyn k přístavní rampě v Neštěmicích. Další zásobník pojede po stejné trase ve čtvrtek po poledni, na místě by měl být v 15.30 hodin.

Dlouhé kolony za nákladem

Souprava o délce 67,2 metru, výšce 7,55 metru, šířce 5,8 metru a celkové hmotnosti 398,8 tun se po silnici pohybovala jen pomalu, vše ještě komplikoval déšť a sníh.

Před i za nadměrným nákladem se vytvářely dlouhé kolony, řidiči hledali různé objížďky.

„V Děčíně se bohužel s takhle dlouhým nákladem k řece nedostaneme. Tady v Neštěmicích jsou proto připraveny dva těžké jeřáby, které zásobníky přeloží na loď, na níž doplují do Hamburku, kde je naloží na námořní loď a odvezou do města Kokkola ve Finsku," informovala Monika Votápková, marketingová manažerka firmy.

Zatímco přeprava po silnici probíhala plynule, na břehu Labe nedaleko zadní brány Tonasa nastaly problémy. V měkkém terénu se zahrabala kola tahačů i přepravníků. Chlapi postupně přepřahali tahače, nakonec se jim podařilo se soupravou vycouvat na silnici a začali se připravovat na další pokus.

„Zásobník váží kolem 260 tun. Potřebuju, aby přijeli přesně pod ramena jeřábů. S takovou váhou nemůžeme sáhnout o pár metrů dál, z toho by mohl být malér," vysvětloval jeden z jeřábníků.

Ideální podmínky na vodě

Pro dopravu zásobníků po vodě jsou nyní ideální podmínky. V Labi pod Střekovem ukazuje vodočet 252 centimetrů, požadovaná splavnost je na úrovni alespoň 190 cm.
Pro finského dodavatele vyrobil Chart Ferox celkem čtyři zásobníky o objemu 1 000 000 litrů s typovým označením HT 1000.

„Stanou se součástí zařízení na dělení vzduchu a uchovávání plynných složek ve formě kapalin. Náš odběratel je bude využívat pro skladování a distribuci plynů, " doplnila Monika Vápeníková.

Děčínský výrobce zakázku získal proto, že patří k málo firmám na světě, které dokáží podobné zařízení vyrobit v tak vysoké kvalitě. „Více než 98 procent celkové roční produkce závodu se vyváží do zahraničí," uvedla Monika Votápková.