Noc knihoven letos petrovičtí školáci strávili ve škole těsně před Velikonocemi. Tentokrát je zajímala historie této pohraniční oblasti kolem Petrovic. Na večerní vyprávění s interaktivní prezentací si pozvaly Janu Jiráskovou, která po léta zkoumá petrovickou minulost a vydala o ní knihu.

„Nevěděla jsem, že tudy vedla solná cesta, první osadníky z Německa pozval Václav I., nebo že se tu vyráběly knoflíky. Petrovice byly tenkrát větší než Ústí,“ uvedla Viky Králová.

„Řádili tady Napoleonovi vojáci, umřela tu spousta lidí a u nás v Krásném Lese byl v 16. století dokonce postavený zámek, pod který patřily i Petrovice a celé okolí,“ chlubila se Nikolka Dufková. Maminka Petrušky Škodové ze druhé třídy, která je učitelkou, pro děti k tomuto tématu připravila zábavně-poučný projekt s kvízem, pracovními skupinkami a společnou hrou.

Jezero Milada.
Miladu čeká soutěž studentů. Podle architektů i vedení měst je to absurdní

„Ten kvíz si vezmeme domů pro rodiče, bude je to zajímat,“ tvrdily děti, z nichž ti nejstarší šli spát až po desáté hodině. „Stejně jsme se smáli až do půlnoci,“ potvrdila Karolína Wallachová z páté třídy.

Pavla Vaicová