Neskutečný nepořádek zůstal v Domě kultury po maturitním plese Gymnázia Jateční.

Došla trpělivost

Řediteli Kulturního střediska Ústí nad Labem Ivanu Dostálovi došla trpělivost. „Musí se s tím něco dělat. To snad je odměna za to, že jim vedení města snížilo nájemné na polovinu. Tohle už jsem dlouho nezažil a nikdo z organizátorů plesu nereaguje, natož aby to přišli uklidit," zlobil se ředitel.

Plná odpadků a nepořádků zůstala klubovna, kde měli maturující studenti šatnu.

„Na sále i na chodbách to bylo také příšerné. Ale strašné byly záchody. Zejména dámské toalety byly k nepoznání. Odpadky, zvratky, výkaly a další věci, které museli naši lidé uklidit, abychom mohli pokračovat v dalším provozu. To není normální. Na mnohem větších akcích jako třeba ples Ústečanů nebo Patriotů se to nestává, ale ty pořádají profesionálové. Město nám nařídilo snížit studentům nájemné na pětatřicet tisíc korun," řekl Ivan Dostál.

„Kompenzací našich ztrát se bude zabývat nynější rada města," dodal ředitel Dostál.

Ředitel je překvapený

„O snížení nájemného pro studentské plesy rozhodlo minulé vedení města v době, kdy byl radním pro kulturu Jaroslav Haidler. Se situací je nové vedení města seznámeno a řeší ji," potvrdila mluvčí města Romana Macová.

„Chtěli bychom, aby sleva byla zrušena. Není k ní důvod. Na takových akcích těžce proděláváme. A s dalšími organizátory plesů projednáme změnu podmínek. Už jsme začali vybírat zálohy na klíče, které studenti často ztráceli. Tak teď zřejmě začneme vybírat i zálohy nebo kauce na úklid, alespoň u rizikových akcí jako jsou maturitní nebo univerzitní plesy. Platit úklid po lidech, kteří se neumějí chovat, nebudeme. Vedení školy se s námi spojilo a slíbilo, že už se to nebude opakovat," uvedl Ivan Dostál.

Ředitel gymnázia Alfréd Dytrt byl informací překvapen. „Nebývalo to tak. Snad je to nepříznivým složením studentů. Vedení školy nemá s organizací plesu moc společného. Pořádá ho plesový výbor. Snažíme se působit alespoň morálně. Určitě to probereme," slíbil ředitel Dytrt.