Tenkrát ještě byla funkční základní škola, místo sídliště nad škvárovým fotbalovým hřištěm byl bývalý pivovar, později přestavěný na statek. Flekaté krávy byly všude, kravince také, ale jinak bylo na kopci čisto. Dokonce i v době, kdy se tam jezdily terénní motocyklové závody.

Původně jsem chtěl dojít do Střížovic, abych se podíval na repliku staré kašny, ale tmavé mraky mě nabádaly k ostražitosti. Když začalo pršet, vrátil jsem se raději na silnici a spěchal domů, abych stihl tenisový Wimbledon.

ČERNÁ SKLÁDKA POD HORIZONTEM

Těsně pod horizontem jsem na pravé stravě ve směru z kopce narazil na černou skládku. Nebylo to poprvé, kdy jsem v těchto místech zjistil nepořádek. Hromada starých pneumatik po mém upozornění zmizela, tentokrát tam byl naaranžovaný kovový regál s policemi.

Nevypadal špatně, do garáže by se třeba někomu hodil. Krátký asfaltový nájezd přímo vybízel tajemného řidiče k činu, musel to být náklaďák, nebo větší přívěs. Pořídil jsem ostudnou dokumentaci a pokračoval dál.

Padesát metrů od modré šipky upozorňující na závody horských kol, jsem na levé straně uviděl mezi stromy něco červeného. Byl to starý hasicí přístroj a pod ním ležela dětská sedačka do auta. Raději jsem tam nelezl, byly tam rozbité skleněné lahve a dost to klouzalo.

Levá strava svahu ve směru do Všebořic je plná komunálního odpadu, to by bylo na pořádný kamion. Nechci nikomu radit, ale taková brigáda ze strany dlouhodobě nezaměstnaných by se hodila.

Meruňkový den v Ústeckém podzemí.
FOTO: O vítězi soutěže jedlíků rozhodla pouhá půlka knedlíku