Založily ho Jola Martanová, Jana Zajícová a Iva Kny Havranová z Liberce, speciální pedagog. Základnu má i v Dětském centru Domeček u Rondelu ve Všebořicích. Předsedkyní spolku, který organizuje zájmové aktivity pro handicapované děti z kraje, je Jana Zajícová z Verneřic, maminka Johanky (11). Žákyně Speciální školy Pod parkem má těžké kombinované postižení, také epilepsii.

Mohlo by vás zajímat: Jaro je tu! Do Děčína připlulo po Labi z Ústí

„Johanka mě inspirovala k založení kroužku pro děti s handicapy. Máme různé aktivity, dnes jezdíme na farmě v Ryjicích na koních," řekla v sobotu. Farma je Lenky Valešové, maminky autistického Jiříka, o němž Deník nedávno psal.

CO SI NESEŽENEME, TO NEMÁME

„Ona je neskutečná, dnes nám připravila party s opékáním vuřtů. Bez ní a další pomoci neuděláme pro děti víc. Teď hledáme pomoc, aby byl pozemek u Ryjic lépe přístupný rodičům s dětmi v autech a na vozíčcích. Rampu pro nasednutí dětí na koně už máme a chceme jít dál," řekla předsedkyně.

Více o Jiříkovi: Autista Jiřík je závislý na barevných časopisech

Černý Sunny, zrzavý Lux i hnědá Kelly těšili deset dětí. „Koně jsou prima, psy mám radši," řekl Toník z Ústí, který se procházel s buldočkem Cézarem. Přijela jeho kamarádka Nikolka z Děčína, Johanka z Verneřic, Šimůnek ze Střekova, Karolínka z Benešova, Viktorka z Děčína, Jan z Bukova. „Na koni se moc pěkně uvolnil," řekla Jana Zajícová.

„Náš spolek je ojedinělý. Funguje na dobrovolné pomoci, co si neseženeme, to nemáme. Nepatří do žádného speciálního zařízení a je pro každé dítě. Spolčujeme lidi, hlásící se na naše akce. V Děčíně třeba v Rodinném centru Rákosníček, v Teplicích při Centru pro rodinu.

A protože si i rodiče musí odpočinout, ryjické projížďky na koních jsou jedna z akcí pro handicapované děti a jejich rodiče. Zapojují se mnozí, navzájem si rádi a často pomáháme," dodala.

Mohlo by vás zajímat: Na otevření šikmé věže už vybrali půl milionu