Jejich výtvor si letos odnesl vítěz nejlepšího lidskoprávního filmu na mezinárodním filmovém festivalu Febiofest. Stejná cena se bude udělovat i v dalších letech.

„Málokdy naše práce najdou takové uplatnění. Je to pro nás prestižní záležitost, vždyť ten festival je mezinárodní," říká Erik Bartoš.

Zdroj: Deník/Radek Strnad

Vzhled trofeje, kterou na festivalu uděluje hnutí Amnesty International, odkazuje na pronásledování řady zahraničních filmařů a boj za svobodu. Její předávání ale bylo úsměvné. „Martin Balcar z poroty laureáty upozorňoval, aby se s cenou nemazlili, mohli by si totiž ublížit," popisuje Erik Bartoš. „Byla to i paralela na lidská práva, ani s aktivisty se nikdo nemazlí," dodává.

Kampus UJEP focený z dronu. Ilustrační foto.
Mimořádný úspěch. Ústecká univerzita získala na dotacích 842 milionů

Cenu studenti vytvořili přímo pro Febiofest „S Amnesty International spolupracuji roky jako dobrovolník. Jeho mluvčí Martina Pařízková oslovila pár výtvarníků, ale s návrhy nebyla spokojená. Obrátila se tedy na nás a návrh pořadatele zaujal," říká Bartoš.

NESKONČÍ JEN V ŠUPLÍKU

Výroba si žádala specifickou technologii rotačního laserování. „Snažili jsme se ji mít co nejméně komplikovanou. Zjistili jsme, že se dá ořezat laserem i trubka. Ovšem bylo složité připravit data pro firmu, která ceny soustružila. Běžně dělá třeba klouby trubek, toto pro ni byla první zkušenost. Pár kousků si i nechali, aby ukázali, co zvládnou vyrobit," prozrazuje Erik Bartoš.

Podle jeho kolegy Huye Phama to byla šance vyrobit něco, co autorům neskončí jen doma v šuplíku. „Na trofej je ohlas. Pozitivně ji vnímají zaměstnanci české pobočky Amnesty International, laureáti ceny, naši spolužáci i pedagogové z univerzity," je rád student.

Mladí designéři už čtvrtý rok studují ve stejném ateliéru. Někdy spolupracují. „Máme společné představy, dobře se doplňujeme," shodují se. Oba letos FUD UJEP končí, jejich cesty se ale asi nerozejdou. „Pokud obhájíme bakalářské práce, asi se setkáme v Praze, jsme přijati na Vysokou školu umělecko-průmyslovou," dodal Pham.

Univerzitní pěvecký sbor Nona byl úspěšný na Slovensku.
Univerzitní pěvecký sbor Nona byl úspěšný na Slovensku