Pořadatelé připravili deset různých stanovišť, kde se zručnost školáků spojovala s odbornou nápovědou. Výsledkem byla společná radost a originální dárečky pod stromeček. Došlo i na malování na obličej, vánoční písničky a výlov kapříka. V hale byla ochutnávka českých jablek, které nabízeli pěstitelé z Ploskovic. Tak krásná a veliká jablka jsem už dlouho neviděl.  

Přesně ve 13:30 vešlo do upravené místnosti v přízemí budovy osm vybraných porotců, aby své chuťové buňky vystavili zatěžkávací zkoušce. Nebyli to žádní amatéři, naopak znalci vánočních pochutin. Čekalo na ně celkem 23 štrúdlů, dva z Německa. Až z Chemnitz přijela malá delegace, kterou vedl Jan Koch z partnerské projektové organizace.

Každý štrúdl byl hodnocen z několika hledisek, body se sčítaly, žádné jméno, pouze čísla. Na konci tohoto sladkého souboje anonymních cukrářů bylo slavnostní vyhlášení výsledků v kinosále. Nejvíce bodů získal jablečný štrúdl číslo 21.

Po odtajnění jmen bylo zjištěno, že vyhrál host z Chemnitz pan Hartig. Na druhém místě byli hned dva soutěžící, podle jmen manželé Libešovi. Bronz obsadil štrúdl Jany Veselé. Štrúdly se pak za chvilku všechny snědly a výměna receptů uzavřela příjemný den.

Miroslav Vlach

Vánoční trhy v Drážďanech střeží němečtí policisté společně s českými. Ve společných hlídkách procházejí o víkendech přímo tržnici.
FOTO: Vánoční Drážďany chrání proti teroru policejní hlídky i betonové zátarasy