Na jednom konci se ještě bourají staré příčky, na druhém zedníci pečlivě usazují tvárnice příček nových. V dětském pavilonu Masarykovy nemocnice v přízemí a suterénu budovy D2 pokračuje rozsáhlá rekonstrukce.

První stěny rostou

Za rámusu sbíječek z oblaků prachu postupně vystupuje kostra budovy. „Museli jsme tuto část uzavřít. Pro pacienty i návštěvy máme zvláštní vchody v dolní a horní části pavilonu, dovedou je k nim informační tabulky," vysvětlil vedoucí údržby Patrik Chalupný. Stavba probíhá za provozu, většina oddělení ve vyšších poschodích normálně funguje.

Odměnou za omezení budou po rekonstrukci nové moderní prostory pro zdravotníky i pacienty. Jejich podobu naznačují první stěny, které rostou v přízemí. Zedníci s vodováhou přeměřují každou tvárnici, než ji napevno usadí.

„Chceme to udělat dobře, proto musíme pracovat přesně," doplnil manažer stavby Jaroslaw Kuziemko.

„Budou tu ordinace a další zařízení a k tomu je třeba i sociální zařízení pro personál, pacienty i návštěvy," popsal Patrik Chalupný účel místností, na kterých právě zedníci pracují.

Stavba za miliony

V rekonstruované části pavilonu vzniknou nové ordinace, dětská emergency, vyšetřovny a dětská JIP s lůžkovým oddělením a v suterénu centrální šatny pro zaměstnance. Akce přijde zhruba na 22 milionů korun a práce potrvají až do konce září.

„Hotovi bychom měli být v termínu, všechny práce zatím probíhají bez problémů a podle harmonogramu. Pracuje se tu od rána do večera," potvrdil Patrik Chalupný.

Stavební práce si vyžádaly uzavření hlavního vchodu dětského pavilonu D2, které potrvá až do konce září 2015. „Pacienti mířící na dětskou pohotovost, do příjmové ambulance dětské chirurgie (akutní a poradny), příjmové ambulance dětské kliniky musí využívat vchodu vedlejší budovy D1," informoval mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Pohotovost funguje

Ambulantní pohotovost pro děti a dorost nadále ordinuje ve všední dny od 18.00 do 21.00 hodin. O víkendech a ve svátek od 09.00 do 20.00 hodin.

„Příjem k porodu na porodní sál je přes vstup do budovy D1, a to přes porodnickou ambulanci ve čtvrtém podlaží. Pro návštěvy je provizorně určen zadní vchod do objektu D2, který je otevřen do 22.00 hodin," dodal Jiří Vondra.

Kvůli rekonstrukci pavilonu byla také uzavřena lůžková část porodnice šestinedělí nadstandard. Vede tam spojovací cesta mezi budovami dětského pavilonu. Je určena pouze pro personál.

Zároveň byla posílena ostraha nemocnice, její pracovníci poradí lidem s orientací v odděleních dětského pavilonu nebo je doprovodí.