V Trmicích se ve čtvrtek odpoledne soutěžilo o nejchutnější bůček a nejhezčí adventní věneček. K tanci a poslechu hrála hudební skupina Oli, průměrný věk tanečníků by školák sotva propočítal.

Zkušený Mikuláš se dokonce zapojil do drsné soutěže mužů, která se jmenovala "bůčkování". Po spravedlivém bodování, obsadil třetí místo ze tří soutěžících. Nejlepším amatérským bůčkařem byl vyhlášen František Zachariáš, který pekl své dílo čtyři hodiny na kyselém zelí, potom maso naporcoval a potřel česnekem. Druhou pozici obohatil vlastní okurkou a pepřem Vladimír Nečas. "Tahle soutěž má budoucnost," prohlásil vyčerpaný předseda poroty a dopil třetí pivo.

Třináct krásných adventních věnců leželo na stole, každý byl jiný. Neúplatná porota hodnotila umělecký dojem, nápad a využití u slavnostní večeře. Barevných svíček tam bylo víc, jen jeden zelený věnec byl opatřen svítícím řetězem na baterie, proto dílo Dagmar Puchtové bylo oceněno pomyslnou zlatou medailí.

Vánoční tradice popisovala v Trmicích spisovatelka Petra Martíšková.
FOTO: Vánoční tradice popisovala v Trmicích spisovatelka Petra Martíšková

Na druhém místě byl věnec, který mezi čtyřmi svíčkami ukrýval malého sněhuláka. Majitelka paní Nowaková přivezla sněhuláka před mnoha lety z NDR. Škoda, že neukázala porotě funkčnost svého díla, možná, že by zvítězila. Do sněhuláka se totiž dával hořící františek a jak jistě všichni víte, tahle vůně je přímo omamná.

Předsedkyni Klubu seniorů Evu Tomsovou vyzval k tanci samotný Mikuláš, na jeho pokyn se parket zaplnil a celé tři hodiny bylo slyšet jenom slova chvály a nadšení. Děti tam nebyly, ale sto čokoládových figurek zmizelo z připravených kosíků za několik minut.

Někdo zavzpomínal na kamarády, někdo jenom poslouchal známé melodie, někdo propotil sváteční dres. V ulicích bylo smutno, všem chyběl sníh. U Kastnerů se tancovalo.

V Koštově se v neděli vyráběly adventní věnce
V Koštově se v neděli vyráběly adventní věnce, pekla klobása a chválil Ježíšek