Vytrhaná dlažba. Poničené lavičky, posprejované kašny, poházené odpadky. Smutný pohled skýtá kdysi nejhezčí ústecký park, Městské sady. Náprava škod stojí magistrát desítky tisíc korun.

ŠKODU ZATÍM NEVYČÍSLILI

Během posledního víkendu v noci ze soboty na neděli někdo nastříkal na kašny v parku vulgární anglické nápisy, runy SS a stylizovanou podobu Adolfa Hitlera.

„Škody jsme zatím nevyčíslili. Náklady na opravu totiž závisí na způsobu odstranění laku. Jestli ho půjde lehce smýt, anebo budeme muset přistoupit k nějaké náročnější technologii. Například odbroušení," popsala Klára Uličná z ústeckého odboru dopravy a majetku s tím, že případ předali policii.

Lázně Vrbenského.
Ze zničených lázní má být centrum pro relax a sport

Jak vysvětlil Jan Novotný z ústecké městské policie, v Městských sadech sice mají kamery, ty ho ale zdaleka nepokryjí.

„Je velký, plný stromů a křoví. V poslední době jsme tu jednou chytli vandaly, kteří lili jar do fontány, podruhé sprejera. Toho jsme předali státní policii," informoval.

TRESTNÝ ČIN

Sprejerství je trestný čin a pachatel za něj může dostat až rok vězení. Za poškozování cizí věci dokonce dva až osm let. V obou případech mu hrozí i peněžitý trest a propadnutí věci.

„Výše trestu záleží na způsobené škodě. Pod pět tisíc je to jen přestupek, někdo ovšem může napáchat škody za víc než padesát tisíc korun," poznamenala policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Kašna „s Hitlerem" si užila své už v srpnu 2015, když někdo vylomil krycí část zadní strany. „Zdržují se tu děti a studenti okolních škol, kteří rozebírají dlažbu a kostky hází na kašnu," dodala městská mluvčí Romana Macová.

Poctivý nálezce odevzdal napěchovanou peněženku.
Napěchovaná peněženka ležela na ulici. Díky poctivci ji má majitel zpátky