Děti jsou jak na trní, když čekají, až se ve vzduchu objeví jejich favorit. „Pozor, poletí Míra Oros," ozývá se z vysílačky a všichni upínají zrak vzhůru, aby ho spatřili mezi prvními.

Světový rekordman Miroslav Oros, Ústečan, který s padákem a motorem na zádech uletěl za devadesát dní přes 9 000 kilometrů, vzal v sobotu děti z dětského domova na Severní Terase na Dobětický vánek, pátý ročník závodů paraglidistů v přesnosti přistání.

Létání pro děti

S dětmi se Oros dobře zná, již několikrát se setkali při jeho úspěšném pokusu o rekord. Právě dětem z dětských domovů svým rekordem letec pomáhal.

Příležitost k návštěvě dětí si letec nemohl nechat ujít ani v sobotu. Účasti na závodech předcházela beseda, ke které přizval i herečku Naďu Konvalinkovou. Ta ho při jeho rekordním letu vyprovázela a dodnes ho na některé besedy s dětmi doprovází.

„Dnes nepoletím, ale je to úžasný zážitek, adrenalin, který bych si ještě někdy ráda zkusila," smála se herečka, která dětem v sobotu vyprávěla o herectví i svých dalších snech. „Sny o herectví se mi splnily, teď sním o tom, aby co nejvíc dětí z dětských domovů získalo novou rodinu, mámu a tátu," řekla na návštěvě Ústí Naďa Konvalinková. „Dnes jsou domovy napůl rodinného typu, rodinu evokují, už to není takové, jako když jsem byla v dětském domově já," dodala herečka.

„Naďu Konvalinkovou obdivuji, líbila se mi třeba ve filmu Jak se krotí krokodýli," radovala se z její návštěvy Denisa Reichlová.

Zajímavá beseda

Úspěch sklidilo i povídání Miroslava Orose o jeho zápisu do Guinessovy knihy rekordů, kam se zapsal před dvěma lety, stejně jako jeho účast na závodech. Děti nadšeně tleskaly, kdykoli letec prolétal nad jejich hlavami, některé z nich si i let chtěly zkusit, ale musí si počkat na plnoletost.

„Já bych létat chtěl, ale do osmnácti mi chybí 17 dní," litoval Marek Nocar. „Jednou si to snad zkusím, rád bych vyzkoušel i seskok z letadla, láká mě ten pohled z výšky," dodal Marek Nocar.

Snad bude mít štěstí příští rok, možná si jednou sám udělá i pilotní průkaz. Podle Mirka Volného, který se na vzniku letošního ročníku Dobětického vánku podílel, není létání tak drahá záležitost, jak by se mohlo zdát. „Stačí se přihlásit do kurzu, který v naší Základní škole létání stojí 7 100 korun. Pak se člověk sám rozhodne, jestli si udělá pilotní průkaz. Výbavu je možné pořídit už od dvaceti tisíc korun," uvedl Volný.