„Je to už pátý ročník, program je jako vždy založen na vánočních koledách a ochotě kamarádů vyvolat úsměv přímo na ulici pod otevřeným nebem. V červeném stanu nabízí Nikola domácí pečivo, čaj s citronem, horkou griotku, grog a poctivý krajíc se škvarkovým sádlem a česnekem. Škoda, že prší, raději bych bral sněhovou vánici se sněhulákem,“ vysvětloval Darek Beneš.

Adventní trhy v ústeckém muzeu.
OBRAZEM: Vánoční atmosféra dorazila už poosmé i do ústeckého muzea

Nejstarším účastníkem akce byl Jaroslav Puchta (75), který se v Újezdu narodil. „Dobře to tu znám. Tamhle byla cihelna, za ní byl kamenolom, v kopci byla hospoda, před ní stál nějaký památník. Dnes tam je pouze lavička. Je moc dobře, že se sem zase lidé vrací, dokonce máme nové přírůstky. Máme tu SKK (Sportovně kulturní komisi), prosincová akce má už svou historii, ale známější jsou naše letní hry, které jsme nazvali Újezdský Bivoj. Je to velká legrace, kde padají především silácké rekordy a všichni se dobře baví,“ chlubil se pamětník.

Vánoční jarmark v zubrnickém skanzenu.
FOTO: Tanec, hudba či pečení. Zubrnický jarmark bavil na tři tisíce návštěvníků

Po úvodním slovu přišly na řadu veselé písničky a koledy, kde se na zeleném pódiu střídaly děti. Na velké umělkyně byly spokojenými diváky pasovány dvě roztomilé dívenky. Pětiletá Viktorka a desetiletá Kristýnka. Za klávesami excelovaly. Došlo i na dospěláky, improvizovaný sbor byl odměněn potleskem. Svatá trojice po chvilce zamířila k jesličkám, kam do slámy uložila Ježíška, což byl impulz pro místní dokumentaristy.

Miroslav Vlach