„Aktuálně trvají výlovy na rybochovném zařízení Severočeského územního svazu v Chabařovicích. Hlavní lovenou rybou je kapr, nechybějí ale také amuři, štiky, líni, okouni a další. V sobotu bude například vylovena nádrž Velký Luční (koupaliště Chabařovice), tento výlov ovšem není určen pro veřejnost,“ poznamenal mluvčí rybářského svazu v Ústí Jan Skalský.

S ohledem na sucha řešil rybářský svaz problémy s vysychajícími nádržemi i vodními toky, některé rybářské revíry musely být pro rybolov uzavřeny, v části z nich nebyl stále obnoven. V Chabařovicích i přes pokles vodních hladin a nedostatek kyslíku kvůli dlouhotrvajícímu suchu naštěstí k masivnímu úhynu nedošlo.

„Ryb pro podzimní zarybnění by měl být dostatek, ač naše kapacity nestačí na zarybnění všech revírů a část ryb pořizujeme od rybářských společností. Další ryby produkují místní organizace územního svazu,“ líčil Skalský.

V ústeckém krematoriu vzniká nový seriál.
FOTO: Pohřby a humor. V ústeckém krematoriu vzniká nový seriál

U chovných potoků případné škody, které dlouhotrvající sucha způsobily, zjistí rybářský svaz při odlovu generačních ryb pro umělý výtěr pstruha. Pokud to šlo, rybáři se snažili ryby zachránit. „

Ale je nutné si uvědomit, že i přeprava řady rybích druhů byla mnohdy při vysokých teplotách riskantní. Proto nebyla většina druhů ryb v letních měsících do revírů vysazována, hrozilo, že nemusí přepravu při vysokých teplotách přežít,“ vysvětlil Skalský.

U nás na severu Čech se sice nekoná podobné množství veřejných výlovů jako v tradičně rybníkářských oblastech na Třeboňsku a jinde, přesto se zájemci mohou přijít podívat na několik veřejnosti přístupných výlovů, například už tuto sobotu v Duchcově v nádrži Barbora.

Návštěvníci se mohou těšit na rybářskou kuchyni, divadlo, pasování na rybáře a bohatý doprovodný program. Následovat bude v sobotu 20. října veřejnosti přístupný výlov Habrovického rybníka, na kterém hospodaří organizace v Ústí nad Labem. I zde bývá k dispozici rybářská kuchyně.

Výstava malíře Gennadije Avdějeva v kostele Sv. Vojtěcha v Ůstí
FOTO: Gennadij Avdějev vystavuje své obrazy ve svatém Vojtěchu. Už podvacáté