Švábi, rusi, štěnice a další obtížný hmyz. Ten začal ve velkém vylézat z uzavřené ubytovny Modrá na Střekově. Místní lidé s nimi vedou marný boj. Ústecký magistrát předal podnět na Krajskou hygienickou stanici v Ústí (KHS). Vlastník domu, společnost CPI, slibuje nápravu.

Ubytovna je uzavřená od konce června. Její provozovatelka Lea Andrlová ukončila nájem budovy od společnosti CPI. Ani ta už nemá zájem dál ubytovnu provozovat a zakonzervovala ji do doby, než se najde zájemce o odkoupení.

Každý večer vyhazuje plné pasti na hmyz například obyvatelka domu v sousedství prázdné ubytovny Miroslava Hnízdilová. Stěžovala si vlastníkovi, psala i na odbor životního prostředí ústeckého magistrátu.

Obyvatelé ubytovny Modrá opouštějí své dosavadní bydliště.
FOTO: Nájemníci opouští střekovskou ubytovnu. Část skončí v tělocvičně

„Švábi asi už po uzavření nemají co žrát, a tak cestují k nám. Kupuji pastičky ze svého a ničím je. Sousedi v širém okolí je doma našli také. Máme je i v popelnici, tak nevím, jak budu dále bojovat. Z této situace se mi obrací žaludek. Ve svém věku už bych chtěla žít v poklidu,“ líčila.

Jak vysvětlil Karel Rouč z kanceláře ústecké primátorky, stížnost na škodlivý hmyz magistrát obdržel a předal ji hygienikům. „Ti dle zákona mohou konat a nařídit nápravu. Již zahájili v místě úřední řízení,“ řekl.

Ředitelka KHS Lenka Šimůnková uvedla, že hygienici situaci prošetří. „Pokud se výskyt potvrdí, upozorníme nejprve vlastníka, že podle zákona je jeho povinností zavolat certifikovanou firmu, která provede dezinsekci,“ popsala.

Na koupališti v Brné se opět někdo vykálel do bazénu.
Ani kamery nepomohly! V bazénu v Brné se popáté objevilo hnědé nadělení

Pokud vlastník neuposlechne, nařídí mu to s možností udělení pokuty. Důraz přitom ředitelka Šimůnková kladla na nutnost akreditace vybrané firmy.

„Ta společnost to musí umět. Stává se, že ředí dezinsekční prostředky vodou, aby ušetřili, což rapidně snižuje jejich účinnost a napomáhá k rezistenci hmyzu vůči nim,“ varovala.

Podle mluvčí společnosti CPI Michaely Winklerové zničená budova ubytovny potřebuje víc zásahů. „Ať už desinfekci a dezinsekci nebo deratizaci. Prvně jsme ji ale museli zabezpečit, na to jsme se zaměřili, aby se do ní nenastěhovaly nepovolané osoby. První postřik jsme provedli hned první týden, další plánujeme během dvou týdnů,“ dodala.

Eva Outlá, bývalá starostka Střekova, skončila v opozici.
Střekovská reality show. Policie odložila udání na místní radnici