„Gurmánské prohlídky tu zvednou návštěvnost až dvojnásobně, tato je letos první,“ řekl zástupce kastelána David Geleta. Alexandra Musilová provázela v kostýmu služebné rodu Chotků, který nejmladší zámek v Čechách v roce 1845 postavil. Prohlídka začala surovou čokoládou, kuřácký salonek nabídl marcipán s mandlemi.

„Ke konzumaci čokolády nebyl tabák vhodný, doporučoval se alkohol,“ prozradila dívka. Orientální salonek lákal na čokoládu s chilli a bílým pepřem, ložnice hraběnky dala ochutnat lískový oříšek v mléčné čokoládě, v horní jídelně voněly švestky v rumu.

Šestý ročník běhu ulicemi Předlic.
FOTO: Běžci vyrazili na závod do ulic Předlic

„Bonbony z časů princezen vyrobila firma Jordan z Děčína, navazuje na tradici firmy z roku 1823 z Drážďan. První mléčná čokoláda na světě byla z Děčína-Podmokel, a to z oslího mléka,“ uvedl Geleta.

„Už jsme tu mlsali loni, chutě nás překvapují,“ řekla Milena Černá z Ústí. Dopitovi bydlí v blízkém Valtířově deset let, na zámku ale byli poprvé. „Syn Jiří viděl z věže zámku i svou školu, pralinky byly úžasný bonus,“ dodala Lenka Dopitová.

Benefiční akce S kordem pro Jirku II.
FOTO, VIDEO: Výtěžek z benefice pomůže Jirkovi k úpravě bydlení a novému autu