Usměvavý deváťák Milan Koritjak ze Základní školy v Tisé promlouvá k mladším kolegům z páté třídy z Ústí. Jednomu z nich zavazuje oči a prozrazuje pravidla napínavé hry.

„Do tří minut musíte projít skalami a svému spolužákovi, který přes zavázané oči nic nevidí, pomáhat jenom slovy. Nesmíte se ho dotýkat, nesmíte dopustit, aby se mu něco stalo," vysvětluje Milan.

Parta páťáků z ústecké ZŠ Vinařská, která se do Tisé přijela zúčastnit stejně jako další stovky žáků z okresu Ústí tradiční dětské konference, přijímá úkol jako výzvu. „Doprava. Pozor, skála. Teď zase doleva."

Dub z Ústí bojuje o titul Strom roku.
Ústecký strom je opět ve finále! Strážný dub bojuje o titul Strom roku

Pokyny zní přísně, ovšem ochota v hlase se nedá přeslechnout. Jsou jako jeden člověk a skalním labyrintem tak bez následků jako tým vychází zase ven.

„Je to hlavně o pomoci, spolupráci a komunikaci. Jde jim to dobře, tady i ve třídě," podotýká třídní učitelka páťáků Romana Zepřalková.

PŘECEŇUJÍ SÍLY

Organizátorka tradiční dětské konference Marcela Nežádalová z Tisé říká, že skalní hry se dají pojmout hned z několika úhlů pohledu.

„Děti se musí postavit k nastolené situaci a rozhodnout se, ale i zažít pocity handicapovaných lidí, kteří jsou třeba po úraze a do skal se také chtějí podívat. Samozřejmě za předpokladu, že jim někdo pomůže, a to se právě školáci učí," vysvětluje a připomíná případ z minulého roku.

Před Velikonoci se 12letá dívka při skákání po skalách zřítila do skalního komínu. Utrpěla vážná zranění,

„Hodně se mluví o tom, že děti a dospělí přeceňují své síly. Na internetu vidí, že si mohou ve skalách dovolit úplně cokoli, ale reálný svět je jiný," dodává ředitel ZŠ Tisá Václav Zibner.

Ilustrační foto
Nikdy nelezte sami. Skály jsou zrádné, varují horolezci