Ostré sluneční paprsky dopadají na vyprahlou zem ve Sklářské ulici v ústeckých Předlicích. Podobných sociálně vyloučených lokalit jsou v celém Ústeckém kraji desítky, podle odhadů v nich žije až 40 tisíc lidí. Konkrétně ve Sklářské ulici v Předlicích přímo u obří skládky bydlí desítky lidí s malými dětmi. Místo listů ze stromů létají vzduchem igelitové sáčky.

Už rok tady žije také Monika Kicová se svým druhem Romanem Horváthem. „Skládka mi vadí, jenomže jak tomu zabránit? Jezdí nám sem cizí auta a nepořádek vyhazují,“ komentuje Monika, která v Ústí žije už skoro 50 let. „Za nájemné tady platíme 6,5 tisíce za byt. Je v tom i voda a elektřina. Sociálka nám prý nebude přispívat na bydlení, a jak pak děti mají žít? Ze všech z nás budou bezdomovci,“ smutní Kicová.

Prach se zvláštní pachutí odpadků víří kola přijíždějících aut, která předznamenávají pražskou návštěvu. Z minibusu o chvíli později vystupuje miliardář a premiér v demisi Andrej Babiš se svými ministry. Na místě už je také primátorka Věra Nechybová místostarosta Ústí Karel Karika. Podle něj je lékem na nemocnou lokalitu nástroj zvaný vyvlastnění, protože vlastník vnitrobloku, kde tuny odpadků leží, je neznámý.

Ministr vnitra Lubomír Metnar navštívil v rámci výjezdu vlády do Ústeckého kraje Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje.
FOTO: Ministr vnitra navštívil ústecké hasiče na základně ve Všebořicích

„Nechápu, jak tohle lidé mohou dopustit. Když je vlastník neznámý, je potřeba objekty vyvlastnit, jak říká pan místostarosta. A to musí udělat magistrát. My zatím vyřešíme návrh zákona proti obchodníkům s chudobou, tedy proti zneužívání peněz na sociální bydlení a proti neúměrné výšce nájmů v těchto lokalitách,“ řekl Babiš.

Problematika vyvlastňování je ovšem podle primátorky na dlouhé lokte. „Nemovitost bychom mohli získat v průběhu až 10 let. A za tu dobu tady bude nepořádek, který nám přeroste přes hlavu. Ideální by bylo objekty vykoupit za pomoci veřejných dotací a dát je z prostředků města do obyvatelného stavu,” řekla Babišovi Nechybová.

„Moc se k tomu paní primátorka nehlásí,“ utrousil Babiš směrem ke Karikovi. „Poradíme se se stavebním odborem a uděláme kroky,” přislíbila následně primátorka.

Premiérovu snahu ocenil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který ho na cestách doprovázel. „Slibů od různých ministrů jsem už slyšel miliony, teď ale vidím, že jde o konkrétní nástroje, jak sociální oblast v našem kraji změnit,“ pochválil Babiše hejtman.

Další fotografie najdete zde:

Členové vlády ČR včetně premiéra Andreje Babiše dorazili z Teplic do Ústí nad Labem.
FOTO: Babiš s vládou jednali v Ústí o sociálních dávkách

Nouze nebyla ani o úsměvné chvilky, a to před ubytovnou Modrá v ústecké čtvrti Střekov. Když debatující ministry s vedením obvodu obklopily místní děti, ministryně financí svůj zrak přesunula od starostky právě jejich směrem. Dva mladíci zřejmě narušovali její osobní zónu natolik, že si svou kabelku původně z pravé strany přehodila raději před sebe. Babiš ani jeho ministři nakonec mezi místní obyvatele do domů v Předlicích ani na Střekově nešli.

Zato navštívili ústeckou nemocnici či univerzitu, na přetřes přišla též trať mezi Lovosicemi a Teplicemi, která je po sesuvu dálnice D8 mimo provoz.

„Původní náklady na obnovení měly být 250 milionů, samotný sesuv a jeho sanace by dnes však stály 800 milionů. Ukázalo se, že trať má závady i v jiných místech, protože jde o sesuvné území. Celkově by tedy revitalizace tratě vyšla na 2,6 miliardy. Nejsem si jistý, zda si tak obrovské peníze regionální trať tohoto významu zaslouží,“ zmínil ministr dopravy Dan Ťok, který přislíbil, že se na celou záležitost ve spolupráci s hejtmanem ještě podívá.

Ilustrační foto
Počasí se v nadcházejících čtyřech týdnech vrátí do normálu