Zahrála tu v maskách kapela Dykyta z Krásné Lípy a tančily taktéž jako maškary její půvabné členky i dámy domácí či přespolní. Každá měla i tanečníka, ani děti se nenechaly zahanbit. Třeba Ledvinkovic vnučky oblékly kostýmy s koníky a každá měla meč.

LEDVINKA: OBEC VRÁTÍME V POŘÁDKU

Nejprve pršelo, ale než se zábava rozjela, bylo po dešti. Na úvod starosta obce Tomáš Pernekr dal k masopustnímu reji v obci svolení.

Požádal o něj vedoucí skanzenu František Ledvinka. Ale musel slíbit, že po masopustu zase vrátí obec v pořádku tak, jak ji s masopustním průvodem přebíral. A že dohlédne, aby nikdo nepozvracel svatého Jána jako loni.

"To byl někdo z místních," oponoval starostovi Max Fisch neboli Martin Ryba z teplického pouťového divadélka Panoptikum, který se spolu s Dykytou staral o dobrou masopustní zábavu. Zastavoval i auta projíždějící obcí a dívky řidičům za malý příspěvek kreslily na tváře rtěnkami srdíčka.

PERNÍKY, UZENÉ I BRAMBORÁČKY

A pak už chodily maškary od domu k domu a na mnoha místech pro ně bylo připraveno něco dobrého. K chuti přišly pokrmy slané i sladké, báječné koláče, uzené, pečení šneci, rolády kuřecí, bramboráky, nakládané fazolky, perníky, chleby se sádlem a cibulí a spousta dalších lahůdek. A všude také žíznivé maškary dostaly štamprli něčeho ostřejšího a děti nealko.

„Musím potvrdit, že tyhle bramboráky jsou nejlepší na celém světě. Lepší jsem ještě nejedl,“ byl nadšený návštěvník masopustu strojvůdce z Teplic. „Takové mají ani v nejlepším jídelním voze. Voní na dálku,“ tvrdil Pepa Kolařík.

„Jezdím sem moc rád a pravidelně, je tu báječná atmosféra a lidi se už dnes soustřeďují jen na připitomělé americké seriály a taková naše lidová zábava je moc neláká. To je škoda. Zaplať Pánbůh za Zubrnice a za lidi, kteří tu udržují tuto pěknou tradici.“

DOSPĚLÝM JABKOVICI, DĚTEM ČAJ

Jana Budílková s manželem Jaroslavem, obyvatelé domu v Zubrnicích, napekli pro masopust dvojctihodné koláče. „Žijeme tu už dvacet let, tolikátý je to tu také náš masopust,“ prozradila.

Masopust v Zubrnicích 2018 | Video: Deník/Radek Strnad

„Nepeču tyto koláče pokaždé. Někdy dělám pro masopust koblihy, jindy krémové dortíky anebo právě koláče. Na masopustu dávali ochutnat domácí jabkovici z vlastní zahrady, ochucenou vodku. „A pro děti čaj jako každý rok,“ prozradila s úsměvem paní domácí.

„Do průvodu už dnes nepůjdeme, s tím vždy vyrážel můj otec Jaroslav, dokud žil. Pocházíme z Děčína, žijeme tady a za prací dojíždíme do Ústí,“ dodal majitel domku.