Chlapec byl jen jedním ze stovek cyklistů, kteří se zúčastnili již pátého ročníku stále populárnějšího závodu. Ten má lidem připomenout, že na Ústecku v bývalém zatopeném hnědouhelném dole vzniká jakési nové ústecké Máchovo jezero. Radnice slibují, že po jeho definitivním dokončení, nejspíše již v příštím roce, zde vznikne rekreační zóna. Zatím kolem jezera vedou jen cyklostezky.

Sobotnímu závodu mimořádně přálo počasí, proto sem přijeli nejen cyklisté, ale celé rodiny. Někteří členové závodili, jiní jim fandili. Podobně se závodu zúčastnila i rodina známého ústeckého boxera Lukáše Konečného. „Jel jsem již v předchozích ročnících a velmi se mi to líbí. Jsem i soutěživý člověk," řekl Deníku. Boxer nastoupil do hlavního 38 kilometrů dlouhého závodu. Naopak jeho malé dcery se se svými vrstevníky utkaly v mnohem kratším, ale ne o méně náročnějším dětském závodě.

Ne všichni dospělí závodníci se vydali na dlouhou trať kolem jezera. Mohli si totiž vybrat z mnoha různých kategorií. „Jeli jsme jen deset kilometrů dlouhou trať pro rodinné týmy," řekl v sobotu Václav Groulík.

Mnozí z návštěvníků závodu nebyli ani nadšení cyklisté. Lidé se do Roudníků přišli často podívat jen na své známé a kamarády. „Pro nás je to jen jakýsi rodinný výlet. Na závod se vydal náš nejlepší kamarád, tak jsme mu přišli spolu s jeho rodinou fandit," uvedla Zdeňka Semínová.

I na necyklisty pořadatelé pamatovali, hlavně na děti. Pro ně zde byl připravený skákací hrad a další atrakce. A kdo zrovna dostal hlad a žízeň, mohl se posilnit grilovanou klobásou a pivem.