Neckyáda se jela již podevatenácté. Vlak postavila skupina nadšenců ze Stadic.V minulosti jeli na menších plavidlech, letos se spojili. „Vlastně jsme letos ani nechtěli jet. Pak jsme našli sponzora, který nám pomohl, a rozhodli jsme se, že tedy pojedeme," řekl Deníku Petr Říha.

Skupina nadšenců dlouhé plavidlo na duších stavěla dva týdny. Nakonec postavili loď s kloubem, aby snadněji vybrali říční zákruty. Na jeho palubu se vešlo 18 členů posádky včetně několika dětí.

Plavba proběhla relativně v pořádku. Začátek vlaku zkomplikovalo pouze uvázané lano, kvůli kterému nemohli odplout. „No jo, zpoždění. U Českých drah je to normální," smáli se přihlížející.
Na pohled bez problému vlak zdolal i největší překážku, malý jez za Stadicemi. Co zvenku vypadalo bez problému, uvnitř prý bylo jiné. „Báli jsme se. Museli jsme to vyvažovat a neustále přebíhali," přiznali členové posádky.

Jestliže jez zdolali bez problémů, jiným se zde nevyhnuli. Přihlížející projíždějícím tleskali, ale několikrát si přiznali, že čekají na toho, kdo se pořádně vykoupe. Dočkali se, jako první se cvakl muž v masce čarodějnice. „To je moje smrt," žertoval. Nasedl a pokračoval dále.

Drobnou nehodu zde měli i trampové, kteří si na plavidle se stanem rozdělali oheň a během cesty opékali buřty. Vlna jim oheň uhasila. Ale zapálili jej znovu a v cíli měli několik špekáčků hezky propečených.

Naopak osudným se jez stal rodině Simpsonových, tedy dvojici, která za ně byla převlečena. Jez sjela bez problémů, ale vor vyrobený z polystyrenu se po zdolání překážky začal rozkládat. Dvojice najednou seděla ve vodě a plavidlo pokračovalo samotné. „Ne, moje televize!" plakal Homer Simpson. Protože na lodi měl i přenosný televizor, aby se cestou nenudil.

Dvojice jako jediná dorazila do cíle autem s diváky, ostatní plavidla šest kilometrů doplula bez větší úhony. Letošní akce se jich zúčasnilo 23. To není rekord, ale protože dvě plavidla byla velká, nejvíce v historii bylo plavců.