Není sice vysoký 40 metrů, jako socha v příštím dějišti olympiády, ale je za to dřevěný a tyčí se nad krásným údolím Labe. Tvůrcem dřevěné sochy, na kterou si ukazují projíždějící řidiči, je ústecký amatérský řezbář Josef Kašpar. „Mým tajným snem je les plný pohádek z Vaňova až do Dolních Zálezel," usmál se Josef Kašpar.

V poslední chatě u lesa za Vaňovem ve stráni nad železniční tratí je dřevěných soch víc. Po zelené turistické značce vystoupáte od místního hřbitova k lesu, který se může klidně jmenovat pohádkový. Přístup na pěšinu hlídá statný loupežník, známé pohádkové postavičky zhotovené ze dřeva překvapí náhodného chodce a rozzáří dětské oči. Zbojník, drak, sova, liška, vodník, pes, kamzík, krteček, medvěd, či Manka. Celkem 28 postaviček a zvířátek vyřezal z padlých kmenů bývalý strojvůdce Josef Kašpar.

Všichni ho tam znají, jeho výtvory zdobí zahrady, ale i mateřské školky. „Ve škole jsem měl rád výtvarnou výchovu. Vyslovit svůj umělecký názor mě naučil manžel mé třídní učitelky, akademický malíř Lapáček. Od dvaceti let jsem se pohyboval na dráze," vypráví řezbář.

Pohladí sochu spícího myslivce u dveří a pokračuje dál. „Před 17 lety jsem se na dovolené inspiroval jedním amatérským řezbářem z východních Čech. Prvním dřevěným společníkem mi byl krokodýl. Pomalu jsem si troufal na složitější technologie a když jsem viděl zájem dětí, pokračoval jsem dál. Ne každý to však chápal stejně, poškozené postavičky opravuji každý rok," jako příklad ukazuje Josef Kašpar poničený mlýn.

Pohádkový les má zase nové osadníky, navštivte ho.

Socha Krista v Riu.

Řezbář Josef Kašpar vytvořil u Vaňova pohádkový les, kterému vévodí socha vládce moří.

Zpracoval Miroslav Vlach