Silnici zablokovala kolona policejních aut, nebylo tudy možné projíždět. Akce skončila okolo desáté hodiny dopoledne.

Toxi tým v akci

Policejní mluvčí Veronika Hyšplerová uvedla, že za zásahem stojí ústecký toxi tým. „V tomto okamžiku více informací nemůžeme sdělit. Bližší podrobnosti o protidrogové akci zveřejníme v nejbližších dnech."

Policejní razie téměř okamžitě vyvolala mezi přihlížejícími spoustu otazníků. „Tady kolem se lidi bojí i chodit do krámu. Frčí tu drogy, oni je prodávají i dětem. Je jim to jedno, ty jsou schopný vám uříznout hlavu," prohlásil bojácně jeden z přihlížejících Romů, který se představil jménem Fero.

Další kolemjdoucí hovořili o černém trhu se zbraněmi, jiní dokonce spekulovali o možné vraždě. Nic z toho ale policie nepotvrdila. „U nás v ulici se povídalo, že v ubytovně jsou drogy a zbraně. Mezi řečí někteří nájemníci z ubytovny říkali, že drogy tam asi jsou, ale zbraně prý ne," popisoval obyvatel domu v Pivovarské ulici Alexandr Sokolov.

Pomáhali i celníci

U zásahu asistovala také celní správa, která sem poslala jedno ze svých vozidel. Ani celníci se ale k akci nechtěli příliš vyjadřovat.

Podle Jiřího Nejedlého z ústeckého celního úřadu policii jen vypomáhali. „Je to akce policie. Byli jsme na místě jenom jako výpomoc v rámci spolupráce," mlžil Nejedlý.

Jako problémovou lokalitu vidí široké okolí Freedomu i ústecká městská policie. Bydlí tu totiž větší množství nepřizpůsobivých lidí.

„Proto tu funguje i dohledová služba asistentů prevence kriminality. Chystáme se posílit hlídkování strážníky, jelikož většina z dvaceti nově přijatých bude pracovat v Neštěmicích, Mojžíři a právě v Krásném Březně," uvedl Jan Novotný, mluvčí městské policie v Ústí.

Terorizují okolí

Ubytovna zvedla vlnu nevole několikrát. Například 12. září 2013, kdy tu vypukl požár.

Případně loni v lednu, kdy kontrola zjistila, že tu jsou sociálně slabí lidé ubytovaní i ve sklepě. Už tehdy padaly na hlavy obyvatel Freedomu připomínky, že terorizují široké okolí.

„Je potřeba víc takových policejních akcí. Tady už nic jiného nezabere," myslí si například i bývalá místostarostka Neštěmic Lenka Jaremová, která bydlí v těsné blízkosti Freedomu.