„Měli jsme určité problémy s termíny. Kromě volby členů rady je třeba projednat asi třicet bodů, které se tu od minulé schůze nahromadily a v nové situaci o nich musí rozhodovat zastupitelé," vysvětlil starosta Miroslav Štráchal.

Nic konkrétního

Jak dodal, proběhla už některá jednání s politickými subjekty o možném složení budoucí rady. „Ale nic konkrétního zatím k dispozici není," řekl starosta.

Jednání se zúčastnili i zastupitelé původního ANO, kteří zůstali mimo koalici. „Nějaké možnosti se rýsují, ale nechci o nich mluvit podrobněji. Já nevylučuji svou účast v radě, ale mou podmínkou je, že to bude bez pana starosty Štráchala ve vedení obvodu. Kvůli němu jsem z rady odešel a nemělo by smysl se vracet," řekl zastupitel Jiří Železný.

Myslí si, že svůj význam má i termín zastupitelstva, které se sejde až po jednání zastupitelstva města. „Tam se může a zřejmě musí něco stát proto, aby město fungovalo. Jestli z toho pro pana Štráchala vyplyne jiné uplatnění, situace na Střekově by se uvolnila," odhadoval Jiří Železný.

Na řešení situace se chtějí podílet i zastupitelé z ODS. „Na jednom jednání už jsme byli, zatím se nic konkrétního nedohodlo. Mně není lhostejné, co se na obvodní radnici děje, pracuji tu v různých funkcích už čtrnáct let. Mělo by se to konečně pohnout dopředu. Bude-li potřeba pomohu, ale do rady bych už nechtěla," uvedla bývala starostka obvodu Miroslava Lazarová.

Vláda národní jednoty

Ve společnou vůli k dohodě věří Viktor Malinkovič (KSČM), dosavadní místostarosta.

„Naděje, že se podaří sestavit funkční a silnou koalici, stále existuje. Existuje několik scénářů. Já jsem dal svou funkci k dispozici, ale to neznamená, že bych se nechtěl na práci pro Střekov dál podílet. Bude do značné míry záležet na ostatních zastupitelích, jestli s námi budou chtít spolupracovat. Střekov potřebuje nejen funkční radu, ale i stabilizovaný úřad a k tomu máme zatím daleko," připomněl Viktor Malinkovič.

Podle bývalého místostarosty Jiřího Němečka (PRO! Ústí) je zatím vše otevřeno. „V úvahu přichází několik variant včetně obdoby jakési vlády národní jednoty, na které by se podílela většina stran v zastupitelstvu. To bychom asi přispěli také," uvedl Jiří Němeček. Také podle jeho názoru bude záležet na výsledku městského zastupitelstva.

„I tam je koalice v problémech a potřebuje každý hlas včetně pana Štráchala," dodal Jiří Němeček. Střekovská radnice je v krizi od února, kdy byl odvolán místostarosta a rezignovali ostatní radní.