Podle mého soudu tuto laťku řídící diskuse pan Hausenblas (PRO! Ústí) nepřeskočil, neboť panelisté dostali větší prostor než občané. V žádném případě nejsem příznivec hazardu, na druhou stranu pokládám za systémovou chybu ho zakazovat lokálně, neboť se jeho dostupnost v jiných samosprávných obcích prodlouží maximálně o pár desítek minut.

A už vůbec nechápu, že pokud příjemce sociálních dávek utratí peníze v kurzovém sázení za losy či za stále se zdražující Sportku, tak to důvodem k panelové diskusi a k pokryteckému šíření morálky nebude.

Zkrátka a dobře. Během tohoto večera jsem si uvědomil, jak asi probíhaly po Vítězném únoru panelové diskuze na téma kolektivizace zemědělství a jak muselo být pro sedláky stresující, že jejich slovům nebyl dán adekvátní prostor.

Za sedláky v této asociaci nepovažuji jen majitele heren a kasin, ale především stovky lidí, které v Ústí nad Labem, neboť jiná práce není, hazard živí.

Pan Hausenblas jim veřejně nabízí nabiflovaná ekonomická „MBA" klišé, že peníze neutracené v automatech automaticky vytvoří nové pracovní pozice a mezi řádky, že je nutné se pro mravnost a lepší zítřky obětovat.

Co na to říci. Už 59 let to stále dokola poslouchám, a proto vím, že vize sytých, co hladovým nevěří, jsou jen předmluvou k jejich světovému názoru, že úlohou neúspěšných je pokorně přijmout úlohu paliva používaného na oltář blahobytu vyvolených.

Pokud bych neměl pravdu, pak by pan Hausenblas na lidi, kterým chce vzít s revolučním zápalem kolektivizátorů práci, myslel až na prvním místě. A že tak nečinil a nečiní, bylo a je důkazem, že jednu z nejodpornějších hazardních her hrají mocní s osudy obyčejných lidí.

Pokud se podívám na lidi z PRO! Ústí, pak je to, řečeno s prezidentem, gambler sem, gambler tam.

František Štván