Ten se na univerzitě organizuje v rámci týdne geografie. GIS Day je celosvětová akce, která probíhá vždy v listopadu.

Program v purpurové aule odstartovali vojáci z Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu s přednáškou o činnosti jejich oddílu v rámci AČR. Následovaly referáty o využití geografie u PČR, Krajského úřadu Ústeckého kraje, přednášky o terénním mapování Agentury pro ochranu přírody a využitím GISu na Fakultě životního prostředí.

Program zakončila studentská sekce dne GIS. Akce se zde konala již dříve a letos to byl třetí ročník. Zájem o obor evidentně stoupá, protože dle organizátorů se v průběhu let počet příchozích až ztrojnásobil.

PROPAGACE TECHNOLOGIÍ

GIS Day slouží k propagaci geografických informačních systémů a s tím spojených technologií. V tomto duchu se zařídily i různé instituce, které GIS používají a otevírají své dveře zájemcům. Konají se i akce pro školy a školky, kde děti mají za úkol chodit po krajině s mapou a ke splnění úkolů používat GIS, či si dělají jednoduché kurzy.

„My se zaměřujeme na studenty středních škol a na studenty univerzity s tím, že se jim snažíme GIS představit a ukázat jim, co to GIS je, co to umí a jak je to vlastně strašně super s takovou věcí umět pracovat. Pořádáme i GIS Day roadshow pro školy, které se nemohou účastnit. Dnes nás tu navštívili studenti z Přírodovědecké fakulty, Gymnázia Jateční, gymnázia z Teplic, také řada středních škol a studenti z Litvínova," uvedl Jan Pacina.

Vilém Maruš