Ústečtí radní se dosud nedohodli, jak s penězi naloží. Primátor Vít Mandík (ČSSD) jen řekl, že obvody zřejmě dostanou necelou půlku. Původně poplatky z provozovaných přístrojů inkasovaly právě ony a byly jejich významným příjmem.

Například Neštěmice na nich vybraly 5,5 milionu a k tomu ještě dalších 1,1 milionu korun za povolování provozu těchto přístrojů na další období. Starostka Miloslava Válková (SZSP) uvedla, že pro ně jde o zásadní částku, bez které by se neobešli. „Je to skoro tolik, kolik nás stojí péče o zeleň," řekla.

Druhou polovinu prostředků z hazardu město podle radního Pavla Dlouhého (ČSSD) využije hlavně na podporu sportu. „Dosud je dávaly pro tyto účely loterijní společnosti samy, teď o ně tělovýchovné jednoty a svazy žádají nás. Diskutujeme, jak peníze spravedlivě rozdělit," uvedl. Již dříve slíbil, že z nich město opraví poničený skatepark. Rozhodnutí, co město finančně podpoří, by ale mělo padnout až na zářijovém jednání zastupitelstva. „Chceme, ať zastupitelé rozhodnou sami, veřejně a průhledně," tvrdil.

Někteří Ústečané si však myslí, že město spíše než rozdělovat peníze z heren by mělo herny zakázat. „Chodí tam jen spodina, samí kriminálníci. Aby měli co házet do automatů, musí si na to nejdříve nakrást. Herny jsou na každém rohu, zrušil bych je všechny," byl rezolutní důchodce ze Severní Terasy.

Zahrát si na automatech je v Ústí možné ve 109 provozovnách. Dlouhý tvrdí, že zákaz by nic nevyřešil, hráči by se přesunuli jinam. Město by přišlo o peníze, ale problémy by zůstaly. Podle předsedy ústecké Strany zelených Miroslava Floriana by město mělo alespoň změnit princip rozdělování těchto peněz vytažených ze sociálně slabých. „Měly by jít na prevenci těchto jevů," míní.