„Ano, zvažujeme vydání městské vyhlášky, která by stanovila nekuřácké prostory. A to tam, kde se zdržují děti. Zákaz kouření by tak mohl být nejen na hřištích, ale i v blízkosti škol, školek, zdravotnických zařízení apod.," potvrdil primátor města Vít Mandík. Konkrétnější být nechtěl, vše prý je teprve ve stadiu diskuzí o věci.

Podobná vyhláška platí od letošního ledna v Chabařovicích. Ty daly jejím prostřednictvím stop kuřákům na pěti dětských hřištích a dvou dalších sportovištích jak v samotných Chabařovicích, tak i v jejich části Roudníky. Zakázaly kouřit také ve sportovní hale a v kulturních domech, když je tam program pro děti nebo mládež do osmnácti let. A rovněž i na všech akcích určených pro ně.

Starosta Chabařovic Josef Kusebauch řekl, že s vyhláškou mají dobré zkušenosti, kuřáci zákaz respektují.

Také velitel chabařovické městské policie Josef Šittner uvedl, že prohřešky proti této vyhlášce neřeší. „Protože není co řešit, kuřáci ji striktně dodržují." Podotkl, že výjimečně jsou s nimi problémy na zastávkách, ty však nejsou předmětem této vyhlášky, ale tabákového zákona.

Mnozí Ústečané si na bezohlednost kuřáků stěžují. Hlavně jim vadí ti, kteří odhazují nedopalky na zem a podstatně se tak podílejí na nepořádku v ústeckých ulicích. Městská policie by podle nich měla vůči nim postupovat razantněji.

Zástupce ředitele městské policie Jan Novotný ujistil, že nepořádné kuřáky honí s pomocí kamer. Ale jen průběžně, protože nemají k řešení jen je.

„Po každé akci začnou být pořádnější, protože se to rozkřikne. Ale za chvíli jim zase otrne," přiznal.

Nicméně podle něj se situace zlepšuje.

Hojně se o tom diskutovalo i na nedávném Fóru Zdravého města. Účastníci u stolu, kde se probíralo životní prostředí, tvrdili, že problém s kuřáky je pořád hrozný, zařadili jej k největším ve městě.

Jedna z přítomných dokonce volala po krátkém procesu s nimi.

„Otravují nám vzduch, dělají nepořádek. Já bych jim kouřit na veřejnosti zakázala úplně," řekla.