Dlouho jsme přemýšleli, jakou zeleninu zvolit. Nakonec jsme se rozhodli pro papriky, rajčata, pórek, kukuřici a brokolici. To jsou slova kuchařky Ivany Derynkové z restaurace Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu. Na stránky Ústeckého deníku se po prázdninách vrátila oblíbená soutěž O nejlepší čtenářský recept.

Vítězkou minulého kola se stala Jiřina Košťálková s receptem na Šťavnaté řízky v zelenině. Jídlo je specifické tím, že řízky jsou z drůbežího vepřového, hovězího masa a rybího filé. „Kombinace masa je trochu zarážející, jídlo je jinak snadné na přípravu," doplnil kuchař Vladimír Houda.

Ačkoliv kombinace masa připomínala pohádku Jak pejsek s kočičkou vařili dort, chuťově byly řízky vynikající. Po hodině od otevření restaurace Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu musely servírky návštěvníkům hlásit, že menu Ústeckého deníku je vyprodané.

„Je to opravdu vynikající. Kdyby mi někdo řekl, že řízky jsou ze všech druhů masa, tak bych tomu nevěřil. Je zajímavé, jak se chutě krásně mísí. Šťáva z každého plátku udělala své," řekl Patrik Koloušek.

Vítězný recept: Šťavnaté řízky v zelenině
Suroviny: 4 plátky drůbežího masa, vepřového, hovězího i rybího filé, koření, slunečnicový olej, zeleninová směs, hladká mouka, sůl.
Postup: Naklepeme maso, osolíme, posypeme ďábelským kořením a obalíme v mouce. Na oleji prudce opečeme z obou stran. Vložíme do zapékací mísy s trochou oleje a posypeme zeleninou a zalijeme hrnkem vody. Vložíme do předehřáté trouby a zapečeme.
Jiřina Košťálková

Hlasujte na www.usteckydenik.cz, co budeme vařit příště.

Kuřecí paličky s oříšky
Suroviny: 8 kuřecích paliček, 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, bílý pepř, 2 lžíce sherry, 50 g směsi oloupaných oříšků a mandlí, 200 ml bílého vína, cibule.
Postup: Česnek a cibuli nakrájíme na drobno. Kuřecí paličky osolíme a opepříme. Dáme do pánve a ze všech stran dohněda opečeme. Přidáme česnek a cibuli. Přilijeme sherry. Přidáme směs oříšků a mandlí a podlijeme bílým vínem. Zvolna dusíme. Kuřecí maso přitom obracíme. Dusíme asi 35 min až bude maso měkké a uvolňuje se od kosti.
Kateřina Cupáková

Andělské zvony
Suroviny: 1/2 kg bůčku, 1/2 kg kysaného zelí, olej, paprika, cibule, 2 stroužky česneku, chilli paprička, sůl, kmín, grilovací koření.
Postup: Na rozehřátém oleji zesklovatíme kostičky cibule a papriky. Bůček nakrájíme na kostičky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením. Přidáme na pánev a promícháme. Osmahneme a zalijeme troškou teplé vody. Za občasného podlévání a míchání dusíme doměkka. Pod masem musí vzniknout hnědá, hustá šťáva. Mezitím uvaříme doměkka kysané zelí. Do téměř hotového masa přidáme utřený česnek a chilli papričku. Ze zelí slijeme vodu a promícháme ho s masem.
Karel Kosíček

Roštěnky na zázvoru
Suroviny: 4 hovězí roštěné, pepř mletý, 50 g anglické slaniny, 2 cibule, 4 stroužky česneku, zázvor, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml sladké smetany.
Postup: Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na pánvi. Cibuli nasekáme najemno a česnek na plátky. Zázvor očistíme, oloupeme a najemno nastrouháme. Maso opečeme z obou stran na rozškvařené slanině. Přidáme cibuli, česnek a zázvor, osmahneme. Podlijeme sklenkou vody a pod pokličkou dusíme doměkka. Před dovařením zaprášíme moukou, případně ještě podlijeme trochou vody a dále dusíme. Nakonec podlijeme sladkou smetanou a necháme chvilku přejít varem, zamícháme.
Jana Blumová